Kultur

Mammuten er løs

Til tross for fakler, kaffe og croissanter, var det glissent med lesere de første to timene av årets Mammutsalg.

Mor og datter, Cesilie og Juni Palmstrøm, var blant de første kundene som viste seg mellom stablene av bøker på billigsalg på Libris i Grensen i Oslo.

Juni har vinterferie og skal hjelpe meg på jobben i dag, og nå rekker vi akkurat en sving innom Mammutsalget først, sier Cesilie.

Hva ser du etter?

Jeg har foreløpig funnet meg ei bok om akvarellmaling og en roman. Hjemme har jeg hyllene fulle, så jeg håper egentlig jeg ikke skal finne så mange bøker i dag, men klarer ikke å holde meg unna likevel, smiler moren.

Hva er det du liker best med Mammutsalget?

Lukten og atmosfæren i butikken. Bøker må ha god lukt og være gode å ta på. Jeg har jobbet i bokhandel tidligere og er nok uhelbredelig hekta på litteratur, bekjenner Cesilie Palmstrøm.

Hvilke bøker er du ute etter her, Juni?

Foreløpig ser bare om det er noe jeg får lyst på. Ender nok i alle fall opp med et par engelske romaner, tror Juni Palmstrøm.

Optimistisk. Vi griper fatt i sjefen for årets Mammutsalg, Anne Gaathaug, og spør om bransjens forventninger før salget.

Med 1.6 millioner bøker fordelt på 829 titler til salgs over hele landet, sier det seg selv at bokbransjen satser optimistisk i år også. Omsetningen totalt har vært veldig bra i flere år nå. Halvannen millioner nordmenn svarer ja på spørsmål om de har planer om å kjøpe bøker under de neste to ukenes Mammutsalg. Det gir grunnlag for optimisme, konstaterer hun.

Likevel har ikke mange kunder sett innom butikken her foreløpig?

Dagen er ennå ung. Jeg regner med et rush omkring lunsjtid, og mange stikker nok innom etter jobb. De mest ivrige kundene har trolig gått gjennom mammutkatalogen i ro og mak hjemme og reservert bøkene de er mest hypp på å få tak i. Forhåndssalget har økt år for år, sier Gaathaug.

Svalbard. Forfatter og polfarer Monica Kristensen har boka Kullunge med i salget.

En klassisk krimbok fra Svalbard der jeg har bodd i sju år og kjenner miljøet godt. Den handler om ei lita jente som forsvinner, sier forfatteren hemmelighetsfull.

Hva synes du om at boka di nå går på billigsalg?

Kjempefint å ha bøker med på mammut. Jo flere lesere, dess bedre, mener Kristensen.

Selv om jeg ikke tror jeg noensinne blir rik av forfatterskapet mitt, er håpet å kunne leve av det etter hvert, sier hun.

Hvilke bøker skal du kjøpe til deg selv i dag?

Denne her, for eksempel: Oppmålingen av verden av Daniel Kehlmann. Den virker spennende. Jeg har drevet mye med oppmåling selv, ler forfatteren.

Og se, der er Olav Njølstads bok om Jens Chr. Hauge allerede på mammut. Et gigantverk. Jeg liker biografier, og jeg liker krim, men leser mindre for egen fornøyelses skyld etter at jeg begynte å skrive bøker selv, sier Monica Kristensen, og styrer mot kroken med barnelitteratur for å finne lesestoff til sin 8 år gamle datter.

Krimforfatter. Der er Arne Svingen på plass. Forfatteren har barnebøker på Mammutsalget denne gangen.

Forlaget har bedt meg stille til åpningen her. Vanligvis kommer jeg meg ikke ut på salget før midt i første uke, sier han.

Hva ser du etter for egen del?

Biografier og krim, først og fremst, samme leserpreferanser som mange menn har, altså. Disse bøkene av danske Peter Knudsen Øvig, er midt i blinken for meg. Om Blekingegadebanden, en gjeng som skaffet våpen og penger til palestinernes kamp gjennom noen av de største kuppene i Danmarks historie, sier Svingen.

Den danske bandehistorien løfter sannsynligvis fram mange av temaene som Jørn Lier Horst skriver om i boka Kriminalteknikk. Horst er nemlig politimann og vet hva som kreves i etterforskningen av forbrytelser.

Jeg er krimforfatter på si og drar der fordeler av at jeg også kjenner politiets teknikker og arbeidsmåter. Andre krimforfattere ringer til meg for å kvalitetssikre detaljene, eller de kan informere seg gjennom denne boka mi, ler politimannen.

Hvordan kjennes det å se ei bok som du har jobbet og slitt med, på salg til 99 kroner?

Alternativet, makulering, hadde vært mye verre. Nei, ærlig talt. Å komme på mammut ser jeg på som en anerkjennelse. I stablene her ligger alle sjangre, bestselgere og smal litteratur, krim og dokumentar om hverandre. Ikke er bøkene gamle heller. Bøker er ferskvare i dag, sier Jørn Lier Horst.

Billig. Camilla Stien Elseth har funnet to av bøkene hun er ute etter: Redningsmannen, en dokumentar om brasilianske Sergio de Mello som var FNs utsending til Irak, og Norge sett utenfra av Johan Galtung.

Jeg har studert statsvitenskap og interesserer meg for internasjonal politikk, forklarer hun.

Hva synes du om Mammutsalget?

En fin måte å skaffe seg bøker billig. Jeg tar alltid en tur innom salget og kommer ofte ut igjen med mer enn jeg hadde tenkt, sier hun.

Trolig er det nettopp dette som er oppskriften bak Mammutsalgets suksess: Bokstabler tallrike og høye til priser så lave at de mange bokormene blant oss rett og slett ikke kan stå imot fristelsene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur