Nyheter

Få klager på ferie-tannleger

Likevel advarer norske tannleger.

Verken Forbrukerrådet eller Forbruker Europa, kontoret som bistår ved klaging på varer og tjenester innen EU/EØS, har de siste to årene fått mange klager på norske tenner som er behandlet i andre land.

– Det er kanskje tegn på at dette ikke er så galt? spør Ragnar Wiik, direktør for Forbruker Europa i Norge, men mener pasienten likevel må tenke seg godt om:

– Det må gjøres en risikoavveining. En ting er hva jeg kan spare, men hva risikerer jeg? sier forbrukerdirektøren.

Cowboyer. – Hvorfor advarer norske tannleger når så få klager?

– Det finnes dyktige folk der ute, men det finnes også cowboyer, svarer tannlege Ragnvald Schille ved Østfold implantatklinikk, en av klinikkene som advarer mot at nordmenn gjør inngrep i tennene mens de er på ferie i utlandet.

Schille var en av de første som startet med implantater i Norge i 1986. Han får pasienter som forteller at de føler seg overkjørt ved klinikker i andre land.

– Det er galskap å reise ut i verden, sette inn implantater og la det seile sin egen sjø. Det krever tett kontroll, sier Schille.

Røykere er blant de som får nye problemer igjen, og de oppstår gjerne etter at garantitiden på fem år er ute.

– Implantater skal vedlikeholdes, de går i stykker, det oppstår problem. Hvem skal ta det da? spør Schille.

Mange systemer. Enkelte norske klinikker rører ikke tannimplantater satt inn i utlandet i frykt for å bli ansvarlige for videre komplikasjoner.

Kommunikasjonssjefen i Tannlegeforeningen, Morten Rolstad, bekrefter at enkelte norske tannleger er skeptiske.

– Det er ikke alltid lett å reparere feil som er gjort.

Overbehandling er et annet problem: «...man kan mistenke at når oljerike nordmenn kommer, da er det like greit å flislegge fra øre til øre». Det skrev Gunnar Lyngstad i tannlegenes nettavis da han i 2008 var president i Tannlegeforeningen.

– Overbehandling er det siste argumentet tannlegene tyr til. I tillegg til nødvendig behandling gis tilbud om kosmetisk arbeid. Det kan sies at dette er overbehandling, men ofte benytter pasienten seg av tilbudet. De vil se pene ut, sier Magne Varsi i Tannreiser.

Konkurranse. Tannlegeforeningen ser ikke ensidig negativt på tannturismen.

– Hvis det er slik at de som reiser ikke går til tannlege hjemme, er det bra at de får behandling, sier kommunikasjonssjef Morten Rolstad.

Tannlegeforeningen har ikke grunnlag for å kritisere kvaliteten på arbeidet som utføres av utenlandske tannleger.

Rolstad peker på at pasienten setter seg i en sårbar situasjon ved å dra til utlandet. En ting er språket. En annen er at Norsk pasientskadeerstatning ikke gjelder i utlandet og heller ikke vanlige norske forbrukerrettigheter

Får kritikk. Helge Varsi, som driver Tannreiser, betrakter seg ikke som konkurrent til norske tannleger.

– De lever av å behandle mange, mens vi tar de store og kompliserte inngrepene som norske tannleger kvier seg for å ta, sier Varsi.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter