Nyheter

Halve Norge setter barnetrygden i banken

Over halvparten av alle norske foreldre setter barnetrygda rett på sparekonto.

Venninnene Thea Tande-Pham og Maria Sammut har foreldrepermisjon, og nyter Oslo-sola på en benk i Frognerparken med sine to yngste barn. Begge er gift, og har tre sønner hver som alle har egne sparekontoer. Der plasseres den månedlige barnetrygda, så den kan komme til nytte når guttene tar fatt på voksenlivet.

– Pengene skal ikke brukes til hva som helst, de skal gå til utdanning og bolig, forsikrer Tande-Pham, og får bifallende nikk fra venninnen.

– Jeg fikk hjelp av mor og far da vi kjøpte bolig. Det er vanskelig uten en økonomisk buffer, sier Sammut.

LES OGSÅ: Barnetrygd i strid med EØS-avtalen

Klasseskille. Mer enn halvparten av alle norske foreldre sparer penger fra barnetrygda, viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har laget for DNB. Banken ønsker seg nå inn på barnetrygd-markedet med et eget sparetilbud. Halvparten av alle som sparer, sparer hele barnetrygda, som i dag er 970 kroner måneden. Det betyr at en firedel av landets smårollinger vil ha en sparekonto med over 300.000 kroner den dagen de fyller 18 år. Foreldrene oppgir at pengene skal gå til utdanning, sertifikat og bolig.

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, syns det er flott at mange foreldre setter av penger til barna sine, og mener flere burde spare fra fødselen.

VERDIDEBATT.NO: Bør barnetrygden behovprøves?

– Med dagens boligpriser og krav til egenkapital er det faktisk for sent å begynne boligsparingen i ungdomsårene, sier han.

Bjerke frykter imidlertid at fremtidens boligkjøpere deles inn i et A- og et B-lag allerede fra barnsben av, fordi ikke alle unge får hjelp av familien.

– Det dannes et klasseskille mellom de som kommer tidlig inn på boligmarkedet og de som ikke gjør det, påpeker han.

LES OGSÅ: Familier taper 10.000 hvert år

– Vanskelig å spare. Samira Karim er alenemor med tre små barn, og leier en privat leilighet for 13.000 kroner i måneden på Tøyen i Oslo. Hun har ikke råd til å legge av barnetrygden, og heller ikke råd til å kjøpe egen bolig.

– Barna trenger så mye, og jeg kan ikke si nei hver gang. Jeg har selvsagt lyst å eie egen bolig, men det er vanskelig å spare, sier hun oppgitt.

Karim er skilt to ganger, er arbeidsledig og får overgangsstønad fra Nav. Nå er hun hjemmeværende med sin halvannet år gamle sønn, som ikke har fått barnehageplass.

– Jeg har ikke vært utenfor Norge siden jeg kom hit for 11 år siden. Det er for dyrt, forteller hun.

LES OGSÅ: Oslo Frp foreslår barnetrygd for maks to barn

Behovsprøvd barnetrygd. Eier og redaktør i Finansavisen og Kapital, Trygve Hegnar, har i flere tiår ment at barnetrygden burde være behovsprøvd.

– Altfor mange som får denne trygden har ikke bruk for den. Så lenge det er kamp om ressursene i samfunnet, er det galt at milliarder av kroner går til folk som overhodet ikke trenger det, sier han.

Redaktøren i fagbladet Dine Penger, Tom Staavi, er enig med Hegnar.

– På den måten ville de med dårligst råd fått mer å rutte med, påpeker han.

LES OGSÅ: 'Regjeringen overkjører småbarnsfamiliene'

– Blir hengende etter. Hegnar syns det er bra at foreldre sparer til barna sine, men råder dem heller til å kaste seg inn i boligmarkedet.

– Med den prisveksten vi har sett, og prognosene for årene som kommer, vil de som sparer bli hengende etter uansett, understreker han.

Staavi var blant de første som gikk ut og advarte mot økte klasseskiller på grunn av det trange boligmarkedet.

– Jo høyere boligprisene er, desto flere mister muligheten til å kjøpe. Dette må vi som samfunn gjøre noe med. Vi er ikke tjent med at en gruppe faller utenfor, og ikke får ta del i en økonomisk reise som nesten alle andre får være med på, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter