Kultur

Gateteater åpner Hamsun-året

Catrine Telle har ikke merket mye til Hamsun-skepsisen i planleggingen av Hamsun-året. Snarere tvert imot. Det har bare vært velvilje, sier hun.

Telle har det kunstneriske ansvaret for de fire nasjonale markeringene, i Oslo, Lom/Vågå, Hamarøy og Grimstad.

Torsdag 19. februar er det storstilt åpning i Oslo med dronning Sonja til stede. På Nasjonalbiblioteket skal det åpnes en utstilling om Hamsuns forfatterskap, og ute i gatene blir det teater, basert på Hamsuns «Sult». Det hele starter på Nationaltheatret og ender på St. Olavs plass. Underveis blir det suppestasjoner, film på fasader, musikk, scener, dialoger og monologer fra «Sult».

Jeg håper vi skal sette skikkelig preg på Oslo i de halvannen timene dette pågår, sier Telle.

Vanskelig. At siste stopp er på St. Olavs plass er valgt med omhu. Det var her, i en leilighet på St. Olavs plass drømmekvinnen Ylajali bodde og hvor fortelleren i «Sult» fikk hjelpe til med å åpne de nederste vanskelige knappene i blusen hennes. Herborg Kråkevik skal spille Ylajali i gateteaterforestillingen, som skal oppføres to ganger mellom klokka 16.30 og 18.00 neste torsdag.

Underveis på vandringen møter publikum ti forskjellige Hamsuner, alle lett gjenkjennelige med rødt skjerf.

Telle sier at det har vært et flott prosjekt å jobbe med.

Men det har ikke vært helt enkelt å lage teater av en indre monolog, sier hun.

To tanker. Onsdag møttes Telle og flere andre sentrale aktører til en samtale om «Sult og suppe» på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Hamsuns nazisympatier var ett av temaene som ble drøftet.

Knut Hamsun er en av de største forfattere Norge har fostret. Hans liv skaper ennå diskusjon, og det går ikke an å feire hans forfatterskap uten samtidig å ta med hans politiske ståsted, sa kulturminister Trond Giske (Ap).

Det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi vil synliggjøre både hans verker og politikken, sa nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

Det er Nasjonalbiblioteket som har hovedansvaret for gjennomføringen av Hamsun-året 2009.

Mannen har faktisk sonet sin straff. Kan vi ikke la ham framstå som det han var god på, en kunstner som hele verden tilber. Han var ingen stor politiker, sa Bentein Baardson, som er engasjert for å lage Hamsun-forestilling for Agder Teater.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur