Nyheter

Frister med faddere for fremmedkrigere

Små kommuner er usikre på hvordan de kan hindre radikalisering. 
Trondheim er klar til å bli en hjelpende storebror i Midt-Norge.

– Storbyene kan bygge opp fagressurser. Det er vanskeligere å få til i en liten kommune med 6.000 innbyggere, sier Rita ­Ottervik (Ap).

Hun er ordfører i Trondheim 
og ser for seg at Midt-Norges største by skal bli en slags fadder­ for kommunene rundt, samt 
at byer som Bergen, Stavanger, Kristiansand, Oslo og Tromsø 
får en lignende rolle i sine ­regioner.

– Vi deler allerede ressursene når det gjelder sykehus, og etter hvert kanskje også politidistrikt. Så hvorfor kan man ikke bygge opp kompetansen i storbyene slik at vi kan låne ut våre fagpersoner hvis en fremmedkriger returnerer til en liten kommune, sier Ottervik.

LES OGSÅ: Her møtes prosten og imamen

Tar ansvar

Forslaget kom på det politiske toppmøtet mot radikalisering i Oslo i går der 30 ordførere møtte statsminister Erna Solberg (H) og justis­minister ­Anders Anundsen (Frp). Gjennom­gangstonen var en bønn om mer penger. Ottervik er intet unntak.

– Vi er beredt til å ta ansvar for flere kommuner, men da trenger vi hjelp fra staten – både økonomisk og kompetansemessig, sier hun.

Finne tiltakene

Det gikk ikke inn på regjeringssjef Solberg. Statsministerens kontor uttalte til Vårt Land lørdag at de ikke vil love mer penger før de vet hva som blir gjort i kommunene. Det står Solberg fast på.

– Vi må finne de gode tiltakene før man finner pengene. For da vet vi hva som vil fungere effektivt. Nå må man bruke de ressursene som finnes i kommunen, sa statsministeren.

LES OGSÅ: Demmer opp for fremmedkrigere

Heller ikke justisminister ­Anders Anundsen ble berørt av kommunenes klagesang, selv ikke på direkte spørsmål om hjelp fra Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård, som leder en av kommunene med flest utreiste og tilbakevendte fremmedkrigere.

– Vi har lagt opp til at dette skal håndteres innenfor den ­ordinære virksomheten. Så kan det være at noen kommuner får en større belastning. Da må vi se på hva det innebærer, sier ­Anundsen.

LES OGSÅ: Hjem fra Syria med terrorplaner

Avventende

Rita Ottervik er ikke fornøyd med svarene fra ­regjeringstoppene.

– Jeg oppfatter at regjeringen er avventende, og skulle ønske at de hadde en mer offensiv holdning til kommunene som allerede nå sier de trenger hjelp. Det er enklere for en ordfører når man ikke må prioritere dette innenfor kommunebudsjettets trange rammer, sier Ottervik.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mer fra: Nyheter