Nyheter

Flere menn søker hjelp

Lavere terskel for å ta kontakt om problemer.

Når nettene blir lange ringer stadig flere menn til hjelpetelefonene.

Det er mange som synes julen er en vanskelig tid. Det merkes blant annet i pågangen av henvendelser til hjelpetelefonene i desember. Nå tar også menn kontakt mer enn tidligere.

Mindre nettverk. Menn har gjerne et mindre nettverk og vil ikke bry kompisene med personlige ting. Ensomhet kan bli forsterket i høytider, sier Ulf Richter Svendsen, daglig leder i Reform ressurssenter for menn.

Kirkens SOS får nå like mange telefoner fra menn som fra kvinner, mens det tidligere var dobbelt så mange kvinner som tok kontakt.

Generalsekretær Nora Blaasvær nevner flere mulige grunner:

Det er i dag mer åpenhet rundt psykiske plager, slik at menn tør å ta kontakt i større grad. I tillegg er det nok også flere menn som sliter med problemer forbundet med relasjoner og samlivsbrudd, sier hun til Vårt Land.

Familieproblemer. Kirkens SOS i Hedmark og Oppland kan rapportere om at andelen menn som kontakter dem, øker i juletiden. Nora Blaasvær, generalsekretær i Kirkens SOS, har ennå ikke denne julens tall for hele landet, men hun kan fortelle om en generell trend som viser at det blir lettere for menn å kontakte deres hjelpetelefon.

For et par år siden lå kjønnsfordelingen på 70/30, men nå får vi stadig flere henvendelser fra menn. I dag er det like mange av hvert kjønn som kontakter oss, sier Blaasvær.

Ensomhet. Daglig leder Ulf Richter Svendsen i Reform sier at menn generelt sliter mer med ensomhet enn kvinner. Richter Svendsen satt også i det regjeringsoppnevnte mannspanelet i fjor. Han kan fortelle om økt pågang på deres hjelpelinje rundt juletider.

Vi holder stengt helligdagene, men i tiden opp mot jul får vi flere henvendelser enn til vanlig, sier Richter Svendsen.

Siden Reform overtok hjelpetelefonen for menn i 2002, har det skjedd en fordobling i antall henvendelser. Forandringer i mannsrollen har gjort det lettere å ta kontakt. Myten om at menn ikke kan snakke om følelser er nok bare en myte, sier han.

Flere på epost. Mental Helse sin hjelpetelefon besvarte desember i år totalt 6.000 henvendelser. Det er 1.000 flere enn desember i fjor. Andelen menn ligger stabil på rundt en tredjedel. Men e-posttjenesten Si det med ord, som også drives av Mental Helse sin hjelpetelefon, opplever økt pågang fra menn i juletider.

Vanligvis er 25 prosent av brukerne av denne tjenesten menn, men i juledagene i år økte menns andel til 37 prosent, forteller Inger Ellingsen, daglig leder for hjelpetelefonen.

Det er ikke store forskjeller i hva menn og kvinner vil snakke om i julen.

For begge kjønn går det hovedsakelig på familieproblemer og psykiske lidelser som forverrer seg i juletiden. I tillegg er det mange som sliter med følelsen av å ikke mestre alt det som kreves av selskaper, gavekjøp og andre juleaktiviteter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter