Nyheter

Fedme kan skyldes smaksforsterkere

Smaksforsterkere brukes vidt og bredt i ferdigmat. Nå advarer flere svenske forskere mot helseskade og fedme.

Smaksforsterkerne brukes for til å piffe opp maten, og er å finne i sauser, marinader og krydder til ferdigpizza, marinert kjøtt, snacks, supper, pølser, og mye mer. Både Norge og EU har godkjent smaksforsterkerne, og i Norge har stoffene fått bli fordøyd i fred.

Men i Storbritannia og USA har debatten om smaksforsterkere rullet i tjue år, og nå advarer flere svenske forskere.

Legger på seg. Stoffet glutamat fungerer også som et signalstoff i hjernen. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor ved Universitetet i Lund, tror glutamat også kan være en medvirkende årsak til at fedme er et økende problem i den vestlige del av verden.

Glutamat påvirker den delen av hjernen som styrer sultfølelsen og kaloribehovet. Når forsøksdyrene får glutamat, spiser de mer og legger på seg, forklarer hun til Forbrukerrapporten.

Kinamatsyndromet. Forbrukerrådets søsterorganisasjon Sveriges Konsumenter refererer også på sine nettsider en ny studie som viser viser at personer som tilsetter glutamat i maten sin, har nesten tre ganger så stor risiko for å bli overvektige.

Glutamat kan også gi helseproblemer. Reaksjoner på glutamat kalles ofte «kinamatsyndromet», fordi det asiatiske kjøkken bruker mye av disse stoffene.

Erlanson-Albertsson mener det foreløpig er vanskelig å si hvor farlig glutamat er for mennesker, men forklarer at i dyreforsøk blir glutamat brukt til å drepe hjerneceller.

Fjernes fra hyllene. I Storbritannia har de to største matkjedene Tesco og Sainsbury fjernet produkter med smaksforsterkere fra hyllene. Det tenker ikke norske produsenter som Toro og Stabburet å gjøre. Toro sier på sine hjemmesider at det ikke er noen grunn til det, «verken medisinsk eller smaksmessig». Stabburets informasjonsdirektør Robert Rønning sier til Forbrukerrapporten at Stabburet forholder seg til Mattilsynet som har godkjent bruken av glutamat.

Mattilsynet kunne ikke kommentere bruken av smaksforsterkere i går. Men tilsynet skriver på sine nettsider at de fleste reaksjonene på glutamater kommer etter stort inntak. Rapporterte reaksjoner er hodepine, svette, en brennende følelse i halsen, trykk over brystet og illebefinnende. Det har også blitt rapportert astmaanfall etter inntak av glutamat, ifølge Mattilsynet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter