Kultur

Eventyret lærer barn å skape bilder

Mange barn kommer på skolen uten indre forestillingsevne, fordi de er vant til å få alt fra TV-en og datamaskinen, sier prinsesse Märtha Louise i et intervju med Vårt Land.

Jeg synes det er viktig at barna får tak på eventyrene igjen. Nå er de i ferd med å gå i glemmeboken, sier prinsesse Märtha Louise til Vårt Land.
I går lanserte hun eventyret Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet i bokform.
Jeg har vært interessert i eventyr siden jeg var liten, og heldigvis fått mange eventyr lest for meg. Disse har vært til stor inspirasjon, sier den nyslåtte barnebokforfatteren.
Prinsessen nevner Kvitebjørn Kong Valemon, Jomfruen på glassberget og Manndattera og kjerringdattera som eksempler på eventyr hun liker godt. Hennes eget eventyr handler om lille prins Olav som kommer til Norge sammen med familien sin, og setter i gang med å utforske norske tradisjoner og væremåter. Dermed ender hele kongefamilien i skibakken.
Hvorfor ville du fortelle denne historien?
Når jeg drar rundt omkring i Norges land, peker foreldrene på meg og sier til barna sine: Der kommer prinsessen! Men barna rister på hodet og tror ikke på det: Hun har jo ingen krone på hodet! Da kunne jeg jo like godt lage en forklaring på hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet, sier Märtha Louise.
Hun vokste opp med bilder av sin bestefar kong Olav, der han blant annet står på ski som liten gutt. Disse bildene inspirerte henne til eventyret.
Kong Olav øvde på ski inne på slottet. Hvor øver du på ski?
Prinsessen bryter ut i latter.
Ikke inne på slottet, iallfall. Nå vet jeg ikke om det er helt sant at han gjorde det, men det er en god historie. Selv øver jeg meg på ski ute i løypa. Mest slalåm.

Indre bilder.
Prinsesse Märtha Louise er opptatt av eventyret som en motvekt til det moderne
mediesamfunnet. Hun brenner også for at voksne skal lese høyt for barna sine.
Det er mange barn i dag som kommer på skolen uten å ha en indre forestillingsevne. De har ikke indre bilder, for de er vant til å få alt fra TV-en og datamaskinen. Hvordan skal da barna kunne komme på skolen og lære noe av et menneske som står og forteller?
Prinsessen tror at eventyret hjelper barn og voksne til å drømme og skape selv. Både å lese og bli lest for er fantastisk, synes hun.
Eventyret setter i gang fantasien og leken. Da jeg hadde vært i Drammens teater og lest eventyret mitt, var det en liten jente som sa til bestemoren sin at hun hadde sett at jeg var en virkelig prinsesse. Hun hadde sett at jeg hadde en krone på hodet. Da hadde jeg klart å skape det rommet hvor fantasien settes i gang og mirakler kan skje, forteller Märtha Louise.
Det er viktig for prinsessen å drive med kulturformidling til barn.
Jeg føler meg svært heldig som får være med å legge noe i nistepakka til barn i dag. Vi lever i et samfunn som er veldig overfladisk, hvor det som betyr noe er det ytre. Hvordan man kler seg, hva som er «in». Det blir et jag etter noe man ikke er, i stedet for å ta tak i det man er, og utvikle det til det fulle, sier Märtha Louise.

Verdier.
Kulturtilbud for barn spiller en viktig rolle i å ta barn seriøst og vise dem hvordan verden er, mener hun.
Vi må vise dem verden gjennom hva verdier er, ikke gjennom Gameboy og skyteprogrammer hvor de lærer å drepe alle rundt seg. Vi må få tak i følelsene våre og få trollene ut i lyset. Disse tingene er viktige for å kunne leve, for å takle livet. Lære å lytte, kommunisere med andre, være oppfinnsom, tørre å gå nye veier, løse konflikter.
Prinsesse Märtha Louise snakker mye om drømmen som en hjelp i tilværelsen.
En må tørre å drømme, stole på drømmene sine, tro at drømmen faktisk hjelper en videre. Hvis en ikke gir seg, men forserer frykten en har i seg selv, kan en oppnå det største i livet.
Selv om en ikke har mye å rutte med, går det an å gjøre store ting. Det gjelder å gå litt av veien og tørre å gjøre ting som ingen andre gjør. Dette er en lærdom man kan trekke av eventyret, mener prinsessen.
Espen Askeladd må tore å bli kritisert av Per og Pål for å oppnå noe større.
Hvorfor liker du eventyr?
Det er nok fordi eventyret er et universelt språk som alle kan kjenne seg igjen i. Eventyrene har vandret over hele verden, og de som ikke er bra nok, har allerede dødd ut. De er mat for sjelen.

I hjertet.
I prinsessens eget eventyr ender det med at kongefamilien ikke lenger bærer kronene på hodet, men i hjertet. Slik tenker også prinsesse Märtha Louise om seg selv.
Å være prinsesse er en oppgave jeg ikke kommer bort fra, noe jeg er født til. Derfor er det jeg bærer kronen i hjertet, fordi det er noe jeg er. Det er veldig flott at det i dag ikke er så stort skille mellom de kongelige og folket. Men likevel bærer vi med oss kronen i hjertet, det er vår arv.
Hvordan tror du nordmenn ser på kongehuset og deg?
Det må du spørre dem om. Men vi prøver å gjøre den beste jobben vi kan, og stå for de verdiene vi synes er viktige.

Utfordrende.
Boken er illustrert av Svein Nyhus, som roser prinsessen for å gi ham frihet i tegneprosessen.
Jeg opplever ikke at det har vært annerledes fordi du er en kjent prinsesse. Bortsett fra det var det forferdelig slitsomt og utfordrende å lage boken. Men jeg var ganske fornøyd da jeg var ferdig, og det pleier jeg ikke å være, sier Nyhus til Märtha Louise.
Prinsessen på sin side er full av skryt overfor illustratøren, og kaller bildene «fantastiske».
Ellers har hun ikke hatt problemer med å jobbe sammen med forlagets konsulenter.
Det er jo bare fint at en blir rettet på, så blir det bedre. Det er jeg veldig glad for. Samarbeidet her på Cappelen har vært kjempebra.
Hun vet ikke ennå om det blir flere bøker, og har foreløpig ingen planer. Nå tar eventyrprosjektet hun jobber med for Bazar forlag, all tiden. Der samler hun eventyr fra hele verden. Det skal bli fire bind.
Det er mange eventyr å lese. Men det er jo veldig flott, da, å kunne lese eventyr på heltid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur