Nyheter

«Dødsslitne etter tjeneste»

DEBATT: «Det kommer ikke som en overraskelse at Jesus Revolution har fått rekrutteringsproblemer.»

Debattinnlegg: Arve E. Aarskog, Ålesund

«På sommerteam med Jesus Revolution i 2002 spøkte jeg med at energidrikken Red Bull var JRs hemmelige våpen i evangeliseringen av Europas ungdom. Jeg møtte mange trøtte og slitne unge som hadde vært på konsertteam i flere måneder, og som nå skulle stå i spissen for sommerteamene.

Selv om totalt fri fra alle forpliktelser var det største behovet for juniorlederne, så var JR-sommerteams credo at Herrens bud har hast. Det var et stress av en

annen verden. På vei til gatemøter måtte vi alltid skynde oss, for ellers kunne vi gå glipp av en sjels frelse. I tillegg var det læresetningen «Changes are here to stay». Forandringer kunne alltid oppstå. Det fantes ingen forutsigbarhet.

Folk som var med i 2002 har sagt: Aldri mer Jesus Revolution. Det finnes nok pastorer som har fått dødsslitne unge hjem fra JR, og som har funnet ut at dette må de unngå at andre unge i menigheten blir med på. Problemet for pastorene er å si dette offentlig, for da er det ikke lenge før de blir anklaget for å ødelegge for Guds verk. Visjonene til JR er åpenbart fortsatt store, men skal JR-bevegelsen gå videre uten oppgjør med rovdriften på noen av Norges mest brennende unge kristne?

LES OGSÅ: Jesus Revolution pressar folk for hardt

I 2002 var selvtilliten høy blant lederne i JR. De hadde opplevd rask suksess, og så for seg at de ville få innflytelse på europeisk ungdomskultur. De gledet seg for eksempel til den dagen en komité i JR skulle vurdere hvilke videoer som skulle vises på MTV. Kriteriet skulle være om de i tilstrekkelig grad æret Jesu navn. Det ligger noe skremmende totalitært i denne sensuriveren. Alle sanger kan ikke bare handle om troen på Jesus som Frelser og Herre. Vi må ha musikalske tekster om fisketurer på blikkstille fjord der makrellen spreller over rekka uten at det dreier seg om menneskefiske!

Hva slags organisasjon er JR, og har den en sunn innflytelse på våre unge? På JR sommerteam i 2002 ble det spilt et dramastykke som het Sabrina. En gang diskuterte vi hvordan noe skulle koreograferes, og ble ikke enig. Det var da en av jentene som hadde vært med på konsertteam, presterte å si følgende, etter at alle hennes argumenter var avvist: «Nei, hun trodde Jesus ville gjort det slik.» Han støttet selvfølgelig hennes synspunkt. Hva skal man si? Være imot Jesus?

LES OGSÅ: Har sett ned tempoet

På team i Milano ble vi prøvd disiplinert, eller var det disippelgjort, ved at vi ble nektet frokost hvis vi forsov oss. Det er vel ikke så overraskende at det foregår hard disiplinering i en organisasjon bygd opp etter militære prinsipper. Spørsmålet er om nådens evangelium er tjent med å bli forkynt av en bevegelse organisert etter disse prinsippene.

I JR har det vært jakt på raske resultater. Forkynnelsen har vært så utfordrende at folk forherdes. De fleste er ikke klar for en omvendelse der og da og har kanskje derfor foretatt en avvisning av budskapet om Jesus for resten av livet. Dessverre har JR også i tillegg hatt negativ innflytelse på sine misjonærers karakter. Jeg har møtt unge før og etter de har gått på Jesus Academy med påfølgende konsertteam. Det som var alminnelige unge fulle av liv, var blitt preget av hardhet. Personer under 20 år er for unge til å måtte sette seg selv og sine egne interesser så mye til side som konsertteamtjenesten krever.

Spekingen av kjødet fører bare til hardhet og kynisme. Offer kan vi henstille voksne til å gjøre. De fleste 20-åringer har et par år igjen før de når den voksne modning.

Vi hadde en energidrikkspøk til på sommerteam i 2002: Burn for ikke fullt så brennende kristne. Den holder deg våken på endeløse møter, men hjertebanken skyldes nok ikke at Gud vil deg noe spesielt, men den meget store dosen koffein! Folk som slutter å le, er nok et faresignal. Når det registreres totalitære tendenser, bør vi være oppmerksomme på faren for «Målet helliger middelet»-holdningen. Da er mennesker i fare.»

DEBATT: Driv Jesus Revolution ungdom for hardt?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter