Nyheter

Ber om toleranse for ulik tro

Kjell Magne Bondevik mener den største utfordringen er å øke toleransen for hverandres tro.

Tirsdag kveld arrangerer Vårt Land verdidebatten «For mye religion i politikken?». Leder for Oslocenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, vil innlede før paneldebatten starter. Han mener ordskiftet om religion og politikk er viktig for samfunnet.

VÅRT LAND MENER: Ja til saksdebatt

Det er en viktig debatt fordi religion betyr mye for mange. Det gjør at det blir en sterk kraft som også kan misbrukes, sier han og henviser til konfliktene på Balkan og i Midtøsten.

LES OGSÅ:

Bondeviks foredrag: For mye religion i politikken?

Hijab. Hvilke religionspolitiske utfordringer ser du i Norge?

En utfordring er å øke respekten og toleransen for hverandres tro, og tillate religiøse ytringer i det offentlige rom.

Den tidligere statsministeren og KrF-lederen nevner hijabdebatten, RLE-fag, stat/kirke, bygging av moskeer og muslimske skoler som stridsspørsmål i Norge. Internasjonalt påpeker han at religion stadig spiller en større rolle i samfunnsdebatten.

Derfor er dette et viktig tema, sier Bondevik til Vårt Land.

LES OGSÅ: Første live-debatt hos Vårt Land.

For mye religion. I debattpanelet finner en også fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund. Hun mener det er for mye religion i det norske samfunnet.

Videreføringen av statskirkeordningen er ureflektert. Man har ikke gått gjennom ulike samfunnsområder og ryddet opp for å få likebehandling av alle borgere, sier hun og viser til at man har sykehusprester og fengselsprester, men ikke betjening for andre.

Man har ikke tatt høyde for det flerkulturelle samfunnet her, sier poengterer Sandvig.

LES OGSÅ: Innlegg om politikk på verdidebatt.no

Øker forskjeller. Fagsjefen mener Frp og KrF bruker religion for å skape avstand mellom norske statsborgere og innvandrere.

Særlig når det gjelder innvandring ser vi at vil religion og politikk røres sammen. Vi snakker hele tiden om «de andres religion og kultur» som et problem, mens norsk kultur og tradisjon er udelt god og positiv, sier hun.

Sandvig mener religion blir brukt identitetsskapende for å øke forskjellene mellom «de» og «oss».

Kristne verdier. I panelet sitter også religionshistoriker Hanne Nabintu Herland. Hun trekker fram feminismen som en av de viktigste sakene som er influert av religion i politikken.

Selve feminismens vugge skriver seg egentlig fra en kristen likeverdstanke, mener hun.

Herland trekker også fram Arbeiderpartiets solidaritetskamp, KrFs kamp for familien og Frps kamp mot kriminalitet som politikk hvor kristne verdier ligger i bunn.

Du vil finne tanker som opprinnelig var kristent tankegods i mange partier, påpeker Herland som ser fram til kveldens debatt.

Vil bevisstgjøre. Debattleder for kvelden, sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, sier at målet med debatten er å skape bevissthet om at religion betyr noe i politikken.

Religion kan både være et gode og et onde i politikken, sier Simonnes.

Han påpeker at Vårt Land er opptatt av spenningen mellom religion og samfunnet.

Denne debatten vil vi holde ved like gjennom avisen Vårt Land, vl.no, verdidebatt.no og dette debattmøtet, sier Simonnes.

SE DEBATTEN LIVE HER FRA KLOKKEN 19.OO TIRSDAG 1. SEPTEMBER.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter