Nyheter

Bedehuskjendis sto fram

Vil ha oppmerksomhet om homofile i konservative kretser. NETTMØTE: Mandag kl. 11 svarer Arnfinn Nordbø på dine spørsmål

DEBATT: Hvordan bør kristne forholde til mennesker som velger å leve annerledes enn de selv mener er sømmelig?

Arnfinn Nordbø (24) var ettertraktet sanger, forkynner og bedehuskjendis. Så skrev han et 17 siders brev til sine foreldre om at han var homofil, og hvordan han hadde hatt det.

– Et par måneder senere visste «alle» det. Jeg forventet ikke applaus, og jeg regnet med at de ville mene at homofilt samliv var synd. Men jeg hadde ikke forventet så mange harde ord, sier den tidligere Misjonssambandsgutten fra Stavanger til Vårt Land.

I 2004 ga Arnfinn Nordbø ut sin tredje cd, sammen med broren Jon Petter. Brødrene har sunget over hele Norge. Han ble kalt til forkynner i Stavanger krets av NLM, og han ble selv regnet som en av de mest konservative i landets mest konservative krets.

Brått slutt. Men da Arnfinn Nordbø «kom ut av skapet» for to og et halvt år siden, ble det brått slutt på forespørslene om å synge og tale.

Arnfinn Nordbø var også drivkraften i etableringen av stiftelsen KPK-Ukraina, og han arbeidet ett år på dette barnehjemmet. Da han en tid etter at det ble kjent at han var homofil, reiste for å besøke barnehjemmet sammen med sin kjæreste, ble Nordbø nektet adgang. Han fikk høre fra hjemmets ukrainske medarbeider at han «var en skam» – og at «det var bedre om han var død enn homofil».

Til Vårt Land forteller Arnfinn Nordbø at han også har fått en henvendelse han oppfatter som en drapstrussel – fra en sine tidligere bestevenner.

Null kontakt. – I dag har jeg praktisk talt null kontakt med gamle venner og kjente. Men jeg har etter hvert et greit forhold til noen av søsknene. Gjennomgangsmelodien i de mange reaksjonene har vært: Vi er like glad i deg som før, men du lever i synd og må omvende deg – hvis ikke havner du i helvete. Ingen fra bedehusmiljøet har støttet meg, men noen har unnlatt å nevne helvete, forteller Arnfinn Nordbø til Vårt Land.

– Må du ikke respektere at din familie og dine venner fra Misjonssambandet mener dette?

– Jo, når jeg krever respekt for mitt syn, må jeg også respektere deres syn. Det er greit å mene at homofilt samliv er synd, men jeg synes folk burde tenke seg om hvordan man sier ting og behandler andre mennesker. Jeg hadde håpet de ville si at vi var enige om å være uenige. Og at de ville stå opp for meg som menneske, og forsvart meg mot diskriminering og sjikane.

– Onsdag sto du fram i Stavanger Aftenblad med din personlige historie. Hvorfor går du ut offentlig?

– Jeg er ikke ute etter å «ta» familien. Jeg er glad i dem, og jeg vet at de er glade i meg. Men det er på tide å få oppmerksomhet på hvor vanskelig det kan være å vokse opp som homofil i et konservativt kristent miljø.

Guds hemmelighet. Arnfinn Nordbø sier til Vårt Land at han gjennom i ti år «har visst at jeg var homofil».

– Men jeg tenkte at dette skulle være min og Guds hemmelighet resten av livet. Og jeg var så påvirket av omgivelsene at jeg selv mente og hevdet at homofilt samliv er synd. For tre år siden fikk jeg fred for at Gud elsker meg uansett, og at han ikke synes det er synd at jeg ville elske en mann. Jeg fortalte om min hemmelighet mens jeg ennå var single.

– Søkte du i denne perioden noen gang sjelesorg i Misjonssambandet om din egen prosess og det du slet med?

– Nei. Jeg har aldri snakket med noen sjelesørger i NLM om dette. For jeg visste hva svaret ville bli – uansett.

– Hva slags forhold har du til den kristne tro og til det kristne fellesskap i dag?

– Jeg tror på Gud. Men jeg tror ikke Gud er slik jeg i bedehussammenheng ble opplært til å tro og mene at han er. Jeg tror Jesus er trist av mye av det som blir sagt og gjort hans navn. Etter at jeg flyttet til Oslo har jeg fått et nytt nettverk. Men jeg har ikke funnet noe kristent miljø der jeg føler meg hjemme. I Åpen kirkegruppe var jeg en gang, uten å finne meg til rette. Og i andre kristne miljøer jeg har oppsøkt, har jeg ikke følt meg velkommen, konkluderer Arnfinn Nordbø.

Mediestorm. Etter at Nordbø sto frem i flere medier har debatten rast, både på Vårt Lands debattsider og på Stavanger Aftenblads hjemmeside.

DEBATT: Hvordan bør kristne forholde til mennesker som velger å leve annerledes enn de selv mener er sømmelig?

NETTMØTE: Mandag kl. 11 svarer Arnfinn Nordbø på dine spørsmål

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter