Nyheter

Tillit eller kontroll?

En av de tydeligste trendene i det norske samfunnet gjennom de siste årene, er framveksten av stadig sterkere kontrollrutiner, skriver pastor Per Eriksen.

Skolen er et eksempel på dette. Tilliten til lærernes evner som kunnskapsformidlere, er erstattet med nasjonale tester, detaljregulering og generell mistillit. Arbeidskonflikten mellom KS og lærerorganisasjonene kan i stor grad forstås som et opprør mot denne mistilliten. Det er ikke underlig at lærerne reagerte mot en ordning der byråkrater som befinner seg langt fra skolens og lærernes hverdag, ønsket å detaljstyre deres arbeidssituasjon. Når forslag oser av mistillit og bedrevitenhet, provoserer det fram motstand. Det er noen ganger forstemmende å se hvordan troen på kontroll griper om seg i samfunnet. Dette til tross for at vi vet at tillit og ansvar i de aller fleste tilfellene gir mye bedre resultater enn overstyring og kontroll.

Noe av det mest fascinerende ved lesningen av Det nye testamentet om framveksten av menighetene i de første tiårene etter Jesu død og oppstandelse, er hvor stor tillit som tillegges lokalt lederskap og folket på grasrota. Dette var antakelig en av forutsetningene for kirkens vekst.

Vi finner ingen tegn til sentral strategi, målsettinger eller kirkebyråkrati. Folk tok med seg budskapet dit de reiste. Nye troende samlet seg i små fellesskap over alt. Paulus var blant dem som gikk på sine bein fra by til by, gjennom deler av dagens Syria, Tyrkia og Hellas. Han kom til en by, forkynte evangeliet, samlet nye troende, organiserte et lederskap - og reiste videre. De som var tilbake hadde ansvar og tillit for videreføringen av arbeidet. Etter en tid kunne de få et brev der Paulus oppmuntret dem og minnet dem på de viktigste prinsippene de skulle bygge menigheten på. Eller de fikk et besøk av en sentral medarbeider som gjorde det samme.

Paulus hadde aldri vært i Roma. Hvem som grunnla menigheten – eller husmenighetene – der er det ingen som vet. Men Paulus hadde full tillit til dem: «Mine søsken, jeg for min del er overbevist om at dere er fylt av godhet og har kunnskap nok, slik at dere også kan rettlede hverandre.» Mange menigheter vil fungere bedre om en slik tillit får prege oss. For ikke å snakke om skolen.

Per Eriksen er pastor i Fredrikstad Frikirke

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter