Nyheter

En annen realitet

Når det gjelder djevlene, kan menneskeslekten gjøre to feil som er like store, selv om de er diametralt mot­satte. Den ene er at man ikke tror på deres eksistens. Den andre er at man tror på dem og nærer en over­dreven og usunn interesse for dem. Selv er de like fornøyd med begge feilene, og hilser en materialist og en djevlebesverger med samme glede.

Dette skriver C. S. Lewis i forordet til den berømte satiren Djevelen dypper pennen – der en erfaren gammel djevel veileder sin unge nevø i kampen mot Gud og det gode. Og til tross for at et folkelig navn på djevelen stadig forsøpler språket: Det er den første av de to feilene de fleste gjør seg skyldig i. Folk tror ikke djevelen finnes – og dermed demoniser de heller andre mennesker, nasjoner, etniske grupper og fører en kamp mot naboen, sjefen, ektefellen.

Men kan virkelig vi mennesker gjøres ansvarlige for all djevelskapen i verden? Er det bare mennesker som står bak all løgn og forfør­ende propaganda, alle makt­overgrep, all undertrykkelse og urett, all ufred og krig, all splittelse og strid, alt uvennskap?

Jovisst er vi skyldige, vi også. Det er mennesker av kjøtt og blod som utfører overgrepene og kjemper i krigene på hjemmebane, jobb og slagmark. Men er det ikke likevel grunn til å anta at vi påvirkes av onde krefter også? Og at disse kreftene herjer mest med oss når vi ikke er klar over dem?

Når jeg ser meg om i verden – den store, og min egen lille – synes jeg Paulus lyder faretruende realistisk: «Vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i ­himmelrommet.»

Men heldigvis finnes det også en annen realitet: «Bli sterke i Herren, i hans veldige kraft!»

Knut Grønvik er sokneprest i Lommedalen i Bærum

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter