Nyheter

Delingsøkonomien

Vi kan aldri ekskludere oss fra det store, ufullkomne fellesskapet uansett hvor vi plasserer oss lokalt, skrive Linda Helen Haukland.

I høst hadde tidsskriftet Dine Penger bibelverset «Gi, så skal du få» brettet ut over hele forsiden. De konstaterte­ at i neste generasjon kom de til å lykkes mest de som var flinkest til å dele med andre. Å dele har alltid vært en sterk kristen verdi. Like lenge har den vært en utfordrende verdi, spesielt når vi føler vi ikke har noe igjen for det selv. «What’s in it for me?» er vår tids melodi. Delingsøkonomien er dessuten avhengig av grunnleggende tillit for å fungere; man må stole på dem man låner ut til.

Hva betyr det egenlig å ha ett sinn? Å tenke det samme og være enige i ett og alt? Jeg tror ikke det. Å ha ett sinn betyr snarere å leve for noe høyere enn seg selv, å gi sitt liv for fellesskapet med Jesu liv som forbilde. Oppdager du synd og ufullkommenhet, kan du likevel ikke melde deg ut av storfellesskapet. Her er det meningen at de sterke skal bære de svake, ikke dømme dem. Her skal de modne tåle de umodne, ikke ekskludere dem. De rike skal gi til de fattige, ikke se ned på dem. Bare slik er det mulig å bygge en kropp som går i takt og gjør det hodet vil. Bare slik er det vi viser at det finnes en høyere vei for menneskelig liv; kjærlighetens vei. Bare slik kan Jesus bli synlig gjennom sin menighet. Synlig og forstått, som et åpent brev som alle kan lese.

Kanskje tenker du at det skal gå greit så lenge det gjelder din egen, håndplukkede, lokale menighet. Vår tids menighetsshopping kan få oss til å tro at vi løser problemene ved å velge «rett» menighet. Sannheten er at det er Guds sak å plante oss i fellesskapet der han vil at vi skal være. Vi kan aldri ekskludere oss fra det store, ufullkomne fellesskapet uansett hvor vi plasserer oss lokalt.

Jeg tror Jesus etterstreber et enhetlig sinnelag for hele Kristi kropp i landet vårt og for hele verden; for alle som tilhører Jesus. Sann storhet begynner med å identifisere seg med dem, alle sammen. Bare når vi ikke er med for vår egen del lenger, men for å tjene Gud og vår neste, kan vi ta valg som er i tråd med Jesu sinnelag. Vi våger å leve ut fra tillit. Da blir Guds rikes delingsøkonomi en realitet slik at ressursene hver enkelt eier, kan utnyttes til fellesskapets beste.

Linda Helen Haukland er universitetslektor ved Universitetet i Nordland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter