Nyheter

– Adventist blir trolig diskriminert av Nav

Det er sannsynligvis diskriminering å nekte en adventist dagpenger når han ikke vil jobbe på sabbaten, mener jusprofessor.

– Det er mange tunge argument for at denne avgjørelsen er i strid med diskrimineringsloven, sier jusprofessor Gudrun Holgersen.

Hun har både trygderett og diskrimingsrett som sitt spesialfelt ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen.

Vårt Land fortalte i går om den arbeidssøkende adventisten Øystein Hellberg som har fått avslag på kravet om dagpenger fordi han ikke vil jobbe på sabbaten og ikke vil påta seg visse typer arbeid som er i strid med hans tro.

VERDIDEBATT.NO: Er det rett av Nav å nekte dagpenger til folk som av religiøse grunner ikke vil arbeide på egne helligdager?

Veier tungt. Holgersen vil ikke konkludere endelig, men konstaterer at folketrygdloven står mot diskrimineringsloven i dette tilfellet. Folketrygdloven gir ikke unntak for livssyn i sitt krav om at de som mottar dagpenger skal være «reelle arbeidssøkere». På den andre siden står diskrimineringsloven som forbyr diskriminering på grunn av religion.

– Når to norske lover står mot hverandre, har vi tolkningsprinsipper om hvilken av dem som går foran, sier Holgersen og viser til at diskrimineringslovgivingen vil veie tungt i et slikt tilfelle: loven er nyere, er generell, dekker alle livsområder og er forankret i internasjonale konvensjoner som Norge har forpliktet seg på.

– Kan enhver påberope seg gitte arbeidstider på grunn av religiøs overbevisning?

– Den religiøse overbevisningen må være en anerkjent del av religionen man tilhører. Det må være et minstekrav at det oppfattes som påbud innen trosretningen man tilhører. Det er ikke opp til den enkelte å bestemme hva man har samvittighet til, sier Holgersen.

Kristen fikk medhold. Trygderetten har behandlet minst to saker som handler om hvem som er «reelle arbeidssøkere».

For 11 år siden gav Trygderetten en mann medhold i at han kunne reservere seg mot å ta arbeid som stred mot den kristne forvaltertanke og prinsippet om bærekraftig utvikling. Først fikk han avslag på krav om dagpenger fordi han ikke ble ansett for å være reell arbeidssøker.

Trygderetten mente at dette var feilaktiv lovforståelse og viste til at man kan nekte å ta arbeid hvis man har høvelig grunn. Retten mente mannens begrunnelse var rimelig. De mente at for en personlig kristen ville det være vanskelig å ta arbeid som strider mot den kristne lære og viste til at man ikke kan kreve at en personlig kristen lege eller sykepleier skal delta i abortinngrep.

Kritiserte skjemaet. I en annen sak fra Trygderetten i 2005 fikk en arbeidssøkende mann først avslag på krav om dagpenger etter at han hadde krysset «nei» på spørsmålet om han var villig til å ta ethvert arbeid i hvilket som helst yrke. Han begrunnet standpunktet med at han «er vegetarianer av idealistiske grunner og kan derfor blant annet ikke jobbe i slaktehus». Aetat, som fra 2006 ble innlemmet i Nav, avslo krav på dagpenger siden han ikke var villig til å ta ethvert arbeid. Senere fikk han innvilget dagpenger etter å ha krysset «ja», men beholdt reservasjonene sine.

Trygderetten kritiserte i kjennelsen Aetet for at dagpengeskjemaet inviterer til uklarheter, og mannen fikk dermed fullt medhold i retten.

VERDIDEBATT.NO: Er det rett av Nav å nekte dagpenger til folk som av religiøse grunner ikke vil arbeide på egne helligdager?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter