Nyheter

Råd til skilte foreldre med konfirmant

– På konfirmasjonsdagen skal man være mamma og pappa. Ikke ekskjæresten, sier familieterapeut Karin Hilden.

Å feire konfirmasjonen for sin felles sønn eller datter kan være en utfordring for foreldre som har gått fra hverandre. Men familieterapeut Karin Hilden mener dette er dagen for å legge stridsøksene ned og fokusere på barnet.

Kjøper seg ut. På familiekontoret i Vest-Agder møter hun mange foreldre som sliter med å samarbeide om en konfirmasjon. Noen velger å kjøpe seg ut av det ved å gi barnet penger i stedet for fest. Andre lager hver sin fest, og prøver å overgå hverandre i gaver og oppmerksomhet til barnet. Og så er det de som klarer å samarbeide, mens spenningen og nervene dirrer under overflaten.

– Det mest alvorlige problemet er når foreldrene ikke klarer å ha fokus på at dette er en fest for barnet. Konfirmasjonen er ikke tiden for å markere seg eller demonstrere et eller annet. Man skal feire ungen sin som man har felles, og som har røtter og opprinnelse hos begge, sier hun.

LES OGSÅ: Valgene på veien

Snakk sammen. Hilden tror det viktigste man kan gjøre som foreldre, er å snakke med hverandre, og unngå å danne allianser med barnet.

– Det oppleves som urimelig dersom den ene parten og barnet har planlagt konfirmasjonen i detalj, og så pålegger den andre å ta del i kostnadene. Selv om forskriftene sier at man skal dele utgiftene ved en konfirmasjon, er det urimelig å betale for noe man ikke har vært med på å planlegge.

Dersom konfliktnivået er så stort at det er vanskelig å snakke sammen, anbefaler Hilden å ha en nøytral part til stede som kan hjelpe foreldrene med å holde konfirmasjonen som tema. For noen par kan det være lurt å møtes på en kafé i stedet for hjemme. Et familiekontor kan også være et godt alternativ, fordi det legger en annen ramme for samtalen.

– Hvis barnet ikke er til stede kan man kanskje ha et bilde av konfirmanten foran seg. Det kan hjelpe en til å tenke at det er vårt kjære barn vi skal lage fest for, og at det ikke skal falle skygger over barnets fest som har med vårt kjæresteliv å gjøre.

LES OGSÅ: – Konfirmeres for pengenes skyld

La barnet bestemme. Hilden tror det er viktig at barnet blir hørt, og får oppleve at mamma og pappa prøver å samarbeide. Og dersom man er uenig om hvem som skal komme, kan man la barnet selv bestemme.

– Hvis en tar på alvor at det er ungdommens fest, må han eller hun få lov til å si hvem han eller hun ønsker å invitere. Og da må ikke foreldrene komme med trusler om at de ikke kommer hvis det ikke blir sånn eller sånn. Vær heller stolt over at barnet ditt tar et selvstendig valg, selv om det ikke er det samme valget du ville tatt.

LES OGSÅ: – Sett opp et budsjett

Plassere gjester. En av skilte familiers mange utfordringer kan gjelde plasseringen av gjestene. Hilden råder familiene til å følge tradisjonen.

– Konfirmanten er hovedperson, og ved hver side sitter mamma og pappa. Så kommer mormor og morfar og farmor og farfar, mens de inngifte kommer langt ut i rekka. Hvis begge foreldrene kommer i konfirmasjonen er det viktig at de er likestilte. Fine steforeldre er ren bonus, og hvis de ser barnets beste, vet de at de ikke skal være tettest på.

LES OGSÅ: Skal du holde tale?

Planlegg godt. Hilden tror det er viktig å planlegge godt slik at ungen slipper å grue seg.

– Forsikre barnet om at dette skal mamma og pappa få til, og legg stor vekt på hva barnet mener. De aller fleste vil barnet sitt vel. Hvis man klarer å holde fast på dette, blir konfirmasjonen bra.

Les mer på vl.no/konfirmasjon

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter