Nyheter

Utvider Vikingskipshuset

Vikinginteressen er stor. Det gamle Vikingskipshuset på Bygdøy utvider.

Tilstrømmingen av interesserte til det nye Osebergskipet tyder på at vikinginteressen øker, mener byggeleder Geir Røvik.

Jan Bill, ansvarlig for Vikingskipshuset på Bygdøy, har ikke sett like tydelige tegn.

– Kanskje den øker litt, sier han.

Hvert år er det 400.000 besøkende innom museet, som er en av Norges best besøkte turistattraksjoner.

Nytt skip. I Tønsberg bygges en nøyaktig kopi, en replika, av det gamle Osebergskipet fra 820, som ble funnet i en gravhaug i Slagen i 1903. Guidene på byggeplassen for det nye skipet har hatt det travelt i vår med å ta i mot skoleklasser, pensjonistgrupper og TV-team. Ti innslag bare på NRK, har båtbyggerne talt til.

LES MER: Les større artikkel om det nye Osebergskipet i Vårt Lands papirutgave 9. juni.

Interessen for skipet som reiser seg ved Kanalen i Tønsberg er også stor i utlandet. Det viser seg blant annet i besøk av utenlandske medier. Tre team fra BBC har filmet skipsbyggerne underveis, hvert av dem har fortalt sin egen historie. BBC Skottland filmer på vikingverftet mens Vårt Land er på besøk. De lager dokumentaren The Last Battle (Det siste slaget), som skal handle om da skotske konger jaget Håkon Håkonssons menn på sjøen i slaget ved Largs i 1263.

Skottene er enormt opptatt av vikingene – på grunn av deres tid på de britiske øyer – forteller BBC-produsent Bill Macleod entustiastisk.

– Vikingene kom som et sjokk, men hadde de ikke kommet, ville ikke landet blitt utviklet til å være det Skottland vi har i dag, sier han.

– Skottene vil heller være vikinger enn skotter, og mye heller være vikinger enn engelskmenn. Vi har en romantisk idé om at de skotske klanene har familiebånd til Norge.

– Er ikke det litt rart når vikingene var så voldelige?

– Jo, dette er en motsetning. Men vikingene var ikke mer voldelige enn andre, men de profesjonaliserte volden, sier Macleod.

Undervurderer. Vi nordmenn har ikke vært udelt stolte av våre vikingforfedre. Under krigen brukte de norske nazistene mytologien og derfor var ikke nordmenn begeistret for vikingene etter krigen, forklarer Jan Bill.

– Dessuten har nordmenn vikingene tett på seg, og da kan det oppfattes som mindre viktig enn noe eksotisk, langt borte.

– Kanskje er det en tendens til at nordmenn undervurderer verdien av funnene. Den internasjonale ekspertgruppen som vurderte funnenes tilstand, pekte på det, sier Jan Bill.

Dårlig tilstand. Ekspertgruppen vurderte om vikingskipene og gjenstandene kunne flyttes, men konkluderte med at tilstanden deres var for dårlig. Skipene av eik er i god stand, men de gamle konserveringsteknikkene gjør at andre gjenstander går i oppløsning innenfra. Jan Bill har tro på at en likevel klarer å redde gjenstandene.

Nytt museum? Når avgjørelsen om ikke å flytte skipene nå er tatt, kan nye planer for Vikingskipshuset settes ut i livet. Jan Bill håper at en utbygging kan føre til et rikere museum med blant annet klær og våpen. I et magasin på Økern ligger flere tusen vikingtidsgjenstander, ting som aldri har vært stilt ut.

– Jeg ønsker meg et museum der man som tilskuer føler man blir trukket inn i en verden man kunne utforske, som er lokkende. Da blir det ikke kun en wow-opplevelse, men en a-ha-opplevelse der man forstår mer hvordan det var på den tiden, sier Jan Bill.

Et slikt opplevelseshus får han neppe på Bygdøy. Til det er utbyggingsmulighetene for dårlige. Men et litt bedre museum, en bedre butikk og et serveringssted kan være innen rekkevidde. Da blir ikke turen til Bygdøy bare et museumsbesøk, men en utflukt, håper Jan Bill.

SE MER: Se bilder og hør vikingguide Ragnar Wergeland fortelle om byggingen av det nye Osebergskipet.

LES MER: Les større artikkel om det nye Osebergskipet i Vårt Lands papirutgave 9. juni.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter