Nyheter

Mindre behov for harde oppgjør

Knallharde oppgjør med troen hører fortiden til, mener kirkeledere. – Nå handler det oftere om at man glir vekk fra menigheten, sier pinsepastor Andreas Hegertun.

Lørdag fortalte Vårt Land historiene til fem personer som har forlatt troen. Noen av disse har i etterkant hatt behov for å kritisere trossamfunnet de forlot.

LES INTERVJUENE MED FEM FRAFALNE:

Pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken i Oslo tror færre og færre har det behovet.

– Jeg tror at kirken, i alle fall frikirkene, før var mer preget av å definere folk innenfor eller utenfor. I dag er de kristne fellesskapene åpnere, og består av mennesker som til enhver tid er underveis. Derfor tror jeg ikke folk føler behov for den type oppgjør som eldre mennesker som Levi Fragell hadde behov for, sier Hegertun.

Glir vekk

Rundt 3.000 mennesker er knyttet til Filadelfiakirken, og Hegertun sier «det er åpenbart lett å gli vekk uten at noen får det med seg».

– Men det er overraskende sjelden at jeg møter mennesker som har tatt avstand fra troen. Det handler oftere om at man begynner i en annen kirke eller at hverdagen tar over og man glir vekk fra aktivt menighetsliv, sier Hegertun.

Lærer

Avdelingsdirektør Paul Erik Wirgenes i Den norske kirke tror også at konfliktnivået er mindre.

– Det er alltid sårt når mennesker velger å gå bort fra troen. Samtidig er det viktig at vi møter dem med respekt, åpenhet og nysgjerrighet. Det er alltid noe for kirkens folk å lære av mennesker som går den ene eller andre veien, sier Wirgenes.

Han mener at første skritt for å beholde folk i menigheten er å oftere våge å spørre om troslivet.

– Mange i kirken burde bli litt modigere. Det er godt for oss å snakke om troen og lete etter ordene i blant, sier Wirgenes.

Informasjonskonsulent Andreas Dingstad i Oslo katolske bispedømme slutter seg til dette.

– Det å tro er en daglig kamp, og det er veldig viktig at kirken forstår dette i møte med folk, sier Dingstad.

Respekt for troskamp

Andreas Nordli i Ungdom i Oppdrag mener at man ikke kan annet enn å lytte til og respektere dem som tar et valg om å forlate troen.

– Man må ha respekt for menneskers troskamp. Å forsøke å overtale folk er ikke alltid like virkningsfullt, sier han.

Pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken sier at han flere ganger har snakket med medarbeidere i kirken som i perioder kan synes det er vanskelig å tro. Det blir han aldri stresset av.

– Folk må få gå sin vei med Gud. Tro er ikke statisk, og dogmene våre er ikke fengsler. Vi vokser og vi lærer stadig. Jeg håper at jeg om ti år vil tenke annerledes om enkelte ting enn det jeg gjør i dag, og det håper jeg for alle mennesker, sier Hegertun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter