Nyheter

– Helse–TV er vår tids avgudsdyrkelse

Professor Per Fuggeli mener TV–programmer som handler om helse og kropp slett ikke er bra for helsa vår.

– I en TV–debatt nylig sa en ung mann at kroppen var hans tempel. Det forteller oss at da Gud ble borte begynte vi å dyrke kroppen og helsa, og håp om et evig liv gjennom sunn livstil, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin ved Universitet i Oslo.

Fugelli mener det er denne nye «troen» som fører til en flom av TV–programmer om sykdom om helse.

– Det usunne har blitt vår tids synd og mediene har byttet ut de ti bud med livsstilsråd om å delta i lavkarbokjøret og løpe på helsestudio, sier Fugelli.

Sterkere. Samtidig peker han på en tidsånd som i økende grad roper etter gamle olympiske idealer om sterkere, høyere og raskere.

– Helse er i ferd med å bli et konkurransefortrinn, både sosialt og i arbeidslivet, mener sosialmedisineren.

Det gir status å delta i maratonløp og Birkebeiner.

– Alle de kjappe helseprogrammene som skal «please» behovet for «quick fix» kan få oss til å glemme at helse kommer fra det gammelnorske ordet heil som betyr hel, sier 67–åringen.

– Hva gjør helseprogrammene med oss?

– De får oss til å tenke og kjenne for mye etter på hvordan det står til med helsa og bekymre oss for om vi er syke. Folk burde kjenne mindre etter, mener Fugelli.

Mer ånd. Professoren mener mange av TV–programmene reduserer god helse til å handle om celler og molekyler.

– Vi glemmer at kroppen også inneholder følelser og ånd. Det skapes en tro om at helse kun skapes av den enkeltes innsats, men sannheten er at det gode livet oppstår i samhandling med andre. I tillegg tar vi helsen ut av politikken, den største helsefaren i Norge nå er fremmedfiendlighet og rasisme.

– Hva ville du gjort hvis du skulle laget helse–TV?

– Jeg ville laget tre programmer. Det første fra en kirke eller en moské i et hellig rom, for å bringe ånd og tro inn i helsa igjen. Neste skulle være fra Stortinget, de store, helsemessige endringene i folket skjer ikke i helsestudioene. Det er politikerne som fordeler folkets levekår. Det siste programmet skulle vært tatt opp i Lofoten og være et møte med fiskerne på Røst som vet at god helse består både av motgang og medgang. Det tror jeg kunne danne en motkultur til det glansbildet som TV og media skaper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter