Nyheter

Obama reduserer NSAs muligheter for overvåking

Men USA vil ikke slutte med masseinnsamling av telefondata.

President Barack Obama strammer inn etterretningsorganisasjonen NSAs fullmakter, men USA vil ikke slutte med masseinnsamling av telefondata.

I en tale om framtiden til amerikansk etterretning sa presidenten også at USA har sluttet å spionere på ledere i allierte land.

– Lederne til våre nære venner og allierte fortjener å vite at hvis jeg vil finne ut hva de mener om en sak, plukker jeg opp telefonen og ringer dem framfor å ty til overvåking, sa Obama fredag.

I talen redegjorde han for en rekke endringer i aktivitetene til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff har reagert sterkt på avsløringer om at USA har overvåket dem. Rousseff avlyste et statsbesøk til USA i fjor i protest.

Imøtegår kritikk. Obama krever at all overvåking skal være innenfor grunnlovens grenser, at den skal ta hensyn til personvern og at personvernet i større grad skal respekteres også for utlendinger.

Presidenten sier seg enig i kritikken om at NSA har hatt for frie tøyler i sin innsamling av metadata fra telefonsamtaler. Masseinnsamlingen av metadata har inneholdt detaljer om telefonnummer og varighet på samtaler, men ikke samtalens innhold.

– Jeg tror kritikerne har et poeng når de påpeker muligheten for misbruk når privat informasjon samles inn på denne måten. Jeg tror vi trenger en ny tilnærming. Jeg vil derfor be om at vi får en overgang fra dagens program for innsamling av metadata, og får etablert en mekanisme som oppfyller behovet vi har på området uten at myndighetene bli sittende på informasjonen, sa Obama.

Strammer tøylene på NSA. Obama ber justisminister Eric Holder og NSA om å komme med innspill innen slutten av mars om alternative måter å oppbevare metadata på. I dag er det NSA selv som administrerer den enorme databasen.

Videre må NSA-agenter få tillatelse fra en spesiell etterretningsdomstol før de kan få adgang til data på om en spesifikk person. NSA vil dessuten bare få adgang til metadata på personer opp mot to kontaktledd unna den personen de etterforsker. Tidligere hadde de fri tilgang i tre ledd.

I tillegg vil Obama be kongressen om å opprette et nytt panel som skal argumentere for privatlivets fred for den hemmelige domstolen. Medlemmer av panelet vil bli sikkerhetsklarert så de kan få innsyn i sakene og møte i retten, som tidligere behandlet forespørsler om spionasje uten at noen argumenterte for personvern.

Obama foreslår også at teleselskapene skal kunne gjøre allmennheten bedre kjent med hvilke data myndighetene ber om. I dag er slik informasjon hemmelig i en ubegrenset tidsperiode.

200 millioner meldinger. USAs overvåking har fått massiv kritikk etter avsløringene til Edward Snowden, som tidligere har vært innleid IT-konsulent for NSA. Spionsiktede Snowden lever nå i eksil i Russland.

Senest torsdag ble det kjent at NSA har samlet inn 200 millioner tekstmeldinger hver eneste dag over hele verden, ifølge dokumenter lekket av Snowden.

Amerikansk etterretning skal også ha fått tilgang til informasjon om hundretusener av finanstransaksjoner. Obama håper tiltakene vil dempe misnøyen i deler av den amerikanske befolkningen og i verden ellers.

USAs president innledet pressekonferansen fredag med en historisk gjennomgang av landets etterretningstjeneste og hvordan dens rolle har forandret seg.

– Angrepet 11. september var et sjokk for vår etterretningstjeneste. Terrortruslene er av en annen art enn vi har vært vant med, noe som har komplisert arbeidet. Dagens lovverk er heller ikke laget for innsats mot enslige terrorister, sa Obama.

Han pekte samtidig på at det er vanskelig å finne balansen mellom nasjonens sikkerhet og borgernes personvern.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter