Nyheter

Kvinners kår har mest å si for barns helse

Bedre vilkår for mødre er den viktigste faktoren for å bedre fattige barns helse og trivsel, viser ny rapport.

– Likestilling er nøkkelen til å bekjempe fattigdom, matmangel og urettferdighet rundt om i verden, sier generalsekretær Torild Skogsholm i hjelpeorganisasjonen Care.

En ny rapport fra Care viser nemlig at likestilling er den faktoren som har mest å si for barns ernæring. Det skriver Klassekampen på kvinnedagen 8. mars.

Bakgrunnen for rapporten var et ønske om å få bukt med problemet med at svært mange barn i Bangladesh rammes av underernæring og veksthemming.

LES OGSÅ: Kunne ikke vinne som kvinne

Overraskende resultater. Derfor satte Care i 2006 i gang et program kalt «Shouhardo» for å bekjempe underernæring i de fattigste områdene av Bangladesh hvor 56 prosent er veksthemmet. Blant annet skulle programmet fremme kvinners mulighet til å starte bedrifter og tjene penger, oppmuntre mødre til økt deltakelse i barnas utdannelse og etablere selvhjelpsgrupper der kvinnene blant annet kunne ta opp temaer som barneekteskap og vold mot kvinner.

«På mindre enn fire år ble utbredelsen av veksthemming blant barn, et utslag av ekstrem underernæring, redusert med 28 prosent», skriver Care på sine hjemmesider.

DELTA I DEBATTEN: Hvorfor får kvinner spørsmål som menn ikke får?

Likestilling nøkkelen. Et forskningsarbeid ble gjennomført for å finne ut hvorfor prosjektet hadde så stor effekt. Funnene her viser altså at av alle faktorene var likestilling den enkeltfaktoren som hadde mest å si for barns ernæring.

– Vi så et klart mønster. Kvinner som deltok i tiltakene som skulle styrke deres posisjon, fikk bedre svangerskapsomsorg, spiste bedre og fikk mer hvile under graviditeten. De og barna deres hadde også mer variert kosthold, sier Lisa Smith til Klassekampen.

Hun er seniorøkonomi Tango International, firmaet som ble hyret inn til å evaluere prosjektet i Bangladesh.

LES MER: Dagrunn Eriksen sier hun møter skjulte kjønnskamper i eget parti og utenfor

Fikk respekt. Gjennom Shouhardo-prosjektet fikk kvinnene starte egne bedrifter og tjene egne penger. Dermed økte familiens inntekter og kvinnenes påvirkning på hvordan pengene ble brukt, og de ble brukt på mer og bedre mat til seg og barna. Dette førte igjen til at kvinnene fikk mer respekt både fra lokalsamfunn og ektefeller.

– Hjelp til kvinner hjelper flere, og økt likestilling skaper en positiv og livslang effekt for barns helse. De vokser opp sunnere, noe som gjør dem bedre i stand til å bli produktive medlemmer av samfunnet. Dermed har de også større sjanse til å komme seg ut av fattigdommen, sier Skogsholm på Cares hjemmesider.

LES MER: Hadia Tajik skriver om alle Guds menn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter