Nyheter

Kongeparet fikk gjensyn med Aung San Suu Kyi

Det norske kongeparet møtte mandag opposisjonsleder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi under sitt besøk i Myanmar.

– Det var hyggelig, vi har truffet henne før når hun har vært i Oslo, så det var nærmest et gjensyn, sier kong Harald.

LES OGSÅ: Ber kongen ta opp drap på journalist

Suu Kyi er på grunn av en ny klausul i grunnloven avskåret fra å stille som presidentkandidat ved valget i 2015, men hun har like fullt en viktig posisjon og nyter stor respekt blant folk. Neste år er det valg i Myanmar, og de fleste tviler på at det blir aktuelt å endre grunnloven før det, slik at Suu Kyi kan stille som presidentkandidat:

– Vi tenker ikke på hva som kan skje eller ikke skje til vi vet om det faktisk skjer, ler hun.

– Jeg tror ikke man kan si på det nåværende tidspunkt at jeg ikke vil kunne stille som presidentkandidat. Det er ikke snakk om et håp, jeg har alltid sagt at jeg ikke tror på håp, jeg tror enkelt og greit på hardt arbeid.

Presser på for endring

Kongeparet er denne uka på statsbesøk i Myanmar, det tidligere Burma. Suu Kyi møtte dem etter at de hadde hatt møter og lunsj med president Thein Sein og parlamentspresident Shwe Mann, sistnevnte var tidligere en av de mektigste i militærregimet, og nevnes som en annen mulig presidentkandidat i framtiden.

Aung San Suu Kyi og opposisjonen legger nå press på presidenten og regjeringen for å få gjennomført grunnlovsendringer, slik at hele parlamentet skal kunne velges av folket og slik at alle statsborgere i landet kan bli valgt til president, inkludert Suu Kyi. Dette var et av temaene hun tok opp med kongeparet.

Utenriksminister Børge Brende (H) har også tatt opp problematikken, med president Thein Sein:

– Vi har sagt at her støtter vi opposisjonen, slik at Myanmar skal kunne bli et fullverdig demokrati, sier Brende.

Kong Harald opplever etter møtene med ledelsen i landet at de både har vilje og evne til å skape fred og forsoning, men han mener Myanmar har et stykke å gå.

– De har under ett år på seg til neste valg, og det må nok skje en del før det, eller rett etter, for at de skal kunne kalle seg et demokrati.

Mektig inntrykk

Myanmar er et av verdens fattigste land, men også et av landene som på kort tid har fått i gang en reform- og demokratiseringsprosess. Kongeparet kom søndag til Yangon og fløy mandag morgen til hovedstaden Naypyidaw for den offisielle åpningen av besøket:

– Landet deres har allerede gjort et mektig inntrykk på oss, sa kong Harald da han holdt tale under lunsjen i presidentpalasset.

Han roste landets ledelse for demokratiserings- og reformprosessen Myanmar er i gang med, og understreket betydningen av fortsatt utvikling for at folket skal få bedre levevilkår.

Han trakk spesielt fram hvilken viktig rolle kvinners rettigheter og deltakelse har i et velfungerende samfunn.

Aung San Suu Kyi er godt fornøyd med Norges engasjement og sier hun fremdeles har tett kontakt med støttespillere der. Hun understreker at hun ikke ønsker å bli president for tittelens skyld:

– Jeg kunne tenke meg å ha autoriteten som skal til for å få igjennom endringene som vårt parti mener er nødvendig for dette landet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter