Nyheter

Guvernør forsvarte kristen kvinne - nå er han drept

Den pakistanske guvernøren Salman Taseer ville moderere landets strenge blasfemilov – det fikk ham drept.

Drapet illustrerer et sterkt polarisert Pakistan, preget av dyp politisk og økonomisk krise.

Taseer ble drept av sin egen livvakt utenfor et kjøpesenter like ved guvernørens bolig i Punjab tirsdag. Livvakten overga seg umiddelbart etter drapet og begrunnet ugjerningen med guvernørens motstand mot blasfemiloven.

LES OGSÅ: Usikkerhet om kristne Bibi er benådet

Salman Taseer tilhørte PPP, som er det største regjeringspartiet i Pakistan, og han var regnet som en moderat politiker.

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani fra PPP fordømmer drapet og har varslet landesorg. Han vil også nedsette en granskingskommisjon.

LES OGSÅ: Muslimer truer med anarki hvis kristne Bibi slipper dødsstraff

Blasfemilov. Taseer tok før jul sterk avstand fra den kontroversielle blasfemiloven da den kristne kvinnen Asia Bibi ble dømt til døden av en domstol i Punjab for å ha fornærmet profeten.

Guvernøren besøkte Bibi i fengselet i november for å få signaturen hennes slik at han kunne anke dommen på hennes vegne.

– Hvis Gud vil, blir anken akseptert av president Asif Ali Zardari. Jeg har satt meg inn i saken og finner ikke at hun har vært blasfemisk, sa han den gang, ifølge DPA.

Radikale islamistiske grupper i Pakistan har holdt jevnlige demonstrasjoner og protestaksjoner for å stanse en hver endring av loven. Sist fredag deltok tusenvis av mennesker til støtte for loven, og streiken paralyserte deler av landet.

Dårlig nytt. – Drapet på guvernøren er svært dårlige nyheter, sier Pakistan-ekspert og førsteamanuensis Elisabeth Eide til NTB.

– Men jeg håper at det i det minste skal føre til at det største opposisjonspartiet, Den muslimske Liga, i dette spørsmålet står sammen med PPP og fordømmer drapet kraftig. I tillegg til å støtte forslaget om å lette på blasfemilovgivningen, sier Eide.

LES OGSÅ: Imamer raser mot kristen dødsdømt kvinne

I dag kan ekstremister framsette alvorlige, ofte falske anklager om blasfemi og slippe unna, mens de som anklages, havner i fengsel i påvente av at saken mot dem skal opp.

Politisk uro. Men Pakistan er ikke bare preget av religiøs uro. Søndag trakk partiet MQM seg fra regjeringen. MQM var en nøkkelpartner i koalisjonsregjeringen, og regjeringen trues nå av mistillitsvotum.

Ifølge Pakistan-kjenner Ahmed Rashid er imidlertid opposisjonen også preget av sterk splittelse, noe som trolig vil gjøre det mulig for regjeringen å fortsette ved makten.

Handlingslammet. Problemet er at regjeringen er handlingslammet samtidig som uroen øker i Pakistan.

Ikke bare legger de mindre og radikale islamske gruppene stadig større press på regjeringen. Folk flest er rasende over hyperinflasjon, omfattende korrupsjon og vanstyre. Økte bensinpriser og manglende gass- og strømleveranser gjør ikke situasjonen bedre, skriver Rashid for BBC.

Analytikere Al Jazeera har snakket med, mener at regjeringspartiet trolig bare har uker, om ikke dager for å forhindre at regjeringen kollapser. Hvis krisen blir enda dypere, kan resultatet bli nyvalg.

Utnytter misnøyen. Det internasjonale pengefondet (IMF) har stanset lån til Pakistan blant annet på grunn av den høye prisstigningen og landets økende budsjettunderskudd.

Eide mener ekstremistene utnytter den politiske og økonomiske misnøyen.

– Mange av dem som tar til gatene, er ikke nødvendigvis religiøse fanatikere, men folk som er misfornøyd på grunn av store sosiale problemer. De ekstremistiske gruppene vet å utnytte dette til å piske opp stemningen ytterligere, sier Eide.

Korrupt. Hun legger til at regjeringspartiet er kjent for å være korrupt.

– Det at regjeringen ikke skattlegger de rikeste, bare de fattigste og deler av middelklassen, er heller ikke populært, sier Eide.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter