Kirke

Brutale angrep på kirker i Kenya

Minst 17 personer er drept. Men Misjonssambandet, som har flere misjonærer i landet, endrer ikke sin risikovurdering.

Søndag formiddag kom meldingen om at minst 17 personer er drept i granatangrep mot to kirker i Kenya. Angrepene skjedde i den østkenyanske byen Garissa, ikke langt fra grensen mot Somalia.

SE BILDER: Brutale kirkedrap i Kenya

Angriperne skal først ha kastet håndgranater og så skutt inne i de to katolske kirkene mens menighetene var samlet til gudstjeneste, opplyser lokalt politi. Minst 45 personer er såret, ti av dem kritisk, ifølge Røde Kors. De med mest alvorlige skader er blitt sendt til hovedstaden Nairobi.

Det er foreløpig ukjent hvem som står bak angrepene, men kenyanske myndigheter har beskyldt den somaliske islamistgruppen al-Shabab for å stå bak lignende hendelser tidligere.

LES OGSÅ: Flere kirker angrepet i Kenya

Må tenke nytt. Rune Mjølhus er påtroppende stedlig representant for Øst-Afrika i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). 25. juli tar han med kone og fire barn til Nairobi. Han legger ikke skjul på at situasjonen i Kenya har endret seg den siste tiden. I oktober i fjor erklærte Kenya krig mot al-Shabab, og islamistgruppen svarte med samme mynt.

– Det er nytt for oss at vi må tenke risiko i Kenya. Det finnes områder i øst som er «no go zones» for oss fremmedarbeidere. I hovedstaden Nairobi må vi også ta våre forholdsregler, og for eksempel unngå store folkemengder, sier Mjølhus.

Al-Shabab har stått bak flere angrep i Kenya den siste tiden, flere av dem med dødelig utfall. I slutten av mai førte en eksplosjon i et kjøpesenter i Nairobi til at 33 personer ble skadd, og i mars ble seks personer drept da granater ble kastet inn på en busstasjon.

– Skulder ved skulder. Mjølhus sier NLM likevel ikke klassifiserer Kenya som noe høyrisikoland, og at drap og angrep på sivile ikke endrer deres vurdering av det østafrikanske landet.

– Vi jobber med et freds- og forsoningsprosjekt med kirkene der. Så når ting skjer, står vi skulder ved skulder med dem. Slike angrep som vi hører om i dag, endrer ikke på det faktum at vi har mye å utrette der, sier han, og understreker at dødelige angrep ikke er en del av hverdagen i Kenya.

LES OGSÅ: Kenyanere leter intenst etter nordmann

Mange prosjekter. NLM har hatt stedlig representant i Kenya siden 2002.

– Vi driver et utstrakt arbeid i landet, med blant annet bygdeutvikling i vest og et vannprosjekt i øst. Helse, utdanning og jordbruk er viktig, sammen med distribusjon av litteratur, forklarer Mjølhus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke