Nyheter

Britene får likestilling i tronfølgen

Hvis prins William og hertuginne Kate får en datter, vil jenta med tiden bli dronning av Storbritannia, såfremt selve monarkiet består. En eventuell lillebror vil ikke få fortrinnsrett til tronen.

Datteren vil også få tittel av prinsesse, og ikke bare «lady», slik de gamle reglene fra 1917 fastsatte. Dersom William og Kate får flere barn, skal alle kalles prinsesser eller prinser, het det i en kunngjøring fra donning Elizabeth denne uken

Britene går dermed svært langt i å innføre formell likestilling i kongehuset. Endringene mottas med skepsis på flere hold: Dagens tronfølger – Williams far prins Charles – advarer mot følgene og får støtte fra adelsfolk og ledere for den anglikanske kirken.

Forandrer og bevarer. Men dronningens kunngjøring kommer etter en lang og grundig politisk prosess. Bak endringene står statsminister David Cameron og hans sentrum-høyreregjering, som følger det gamle konservative prinsippet om å forandre for å bevare.

Prinsippet om å likestille jenter og gutter i arvefølgen til tronen ble godkjent på et møte mellom ledere fra landene i Samveldet i oktober 2011. Meningsmålinger viser at endringene har sterk støtte blant folk flest både i Storbritannia og andre samveldeland.

De nye arvereglene og reglene for tittelbruk skal diskuteres i Underhuset i London og blir trolig godkjent i en avstemning 22. januar. Samtidig vil de folkevalgte vurdere å oppheve det eldgamle forbudet mot at tronfølgeren kan gifte seg med en katolikk, som fortsatt gjelder – mens hun eller han står fritt til å gifte seg for eksempel med en muslim eller en hindu

Charles advarer. Prins Charles har stilt seg fremst i rekken av folk som advarer mot de foreslåtte endringene. Prinsen sier at regjeringen ikke har fått med seg hva «de utilsiktede følgene» kan bli, og mener at en slutt på gutters fortrinnsrett til arv i kongehuset kan føre til vanskeligheter med arven av adelstitler og skape problemer for forholdet mellom stat og kirke.

Han får støtte av den tidligere erkebiskopen av Canterbury George Cary.

– Vi må vokte oss vel for dårlig gjennomtenkte forandringer, for de kan rokke ved den følsomme, grunnlovsmessige balansen mellom kirken og staten, sier Cary.

Lord Peter Goldsmith, en tidligere justisminister, syns det er merkelig at det bare er avsatt én dag til debatt om de foreslåtte endringene i Underhuset. Dette er ikke den typen reformer man banker gjennom som hastesak, mener han. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter