Nyheter

Vatikanet hevder papyrus om Jesu hustru er falsk

Vatikanets avis avviser at papyrusbiten hvor Jesus angivelig snakker om sin kone er ekte.

Forrige uke skapte et papyrusfragment overskrifter verden over, da forskere fra det anerkjente universitetet Harvard hevdet at den koptiske teksten på papyrusbiten, angivelig fra 300-tallet, siterer Jesus når han omtaler sin kone.

LES OGSÅ: Nytt evangelium sår tvil om Jesus som ungkar

En lederartikkel i Vatikanets avis, L'Osservatore Romano, tilbakeviser dette, og påstår at papyrusbiten er forfalsket, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Kritiserer Harvard-forskerne. Flere eksperter avisen har snakket med sår også tvil om papyrusbitens ekthet, og kritiserer Harvard-forskerne for slett kildekritikk. Det er ikke bare ekspertene L'Osservatore Romano har kontaktet som stiller seg tvilende til forskernes sensasjonelle oppdagelse.

– Etter min mening er den falsk. Skriften ser ikke autentisk ut i sammenligning med andre utdrag fra koptiske papyrusskrifter datert til det 4. århundret, sier Alin Suciu, papyrolog ved Hamburg Universitet i Tyskland, til AP.

For liten bit. Den anerkjente språkforskeren Wolf-Peter Funk mener seriøse vitenskapsfolk uansett bør holde seg unna papyrusbiten, om den er ekte eller ikke. Ifølge Funk kan man ikke kan få noe fornuftig ut av en papyrusbit på størrelse med en mobiltelefon.

– Det finnes tusenvis av papyrusbiter som det står skrevet merkelige alle mulige ting på. Det kan være hva som helst, sier språkforskeren, som er meddirektør ved det koptiske bibliotek ved universitet i Quebec i Canada.

Forfatter og myteknuser Bjørn Are Davidsen, som blant annet har tilbakevist forfatteren Dan Browns konspirasjonsteorier, synes funnet er av interesse.

– Det er interessant å vite hva noen i koptiske sammenhenger mente i det tredje århundre, men som en kilde til noe historisk om Jesus er det mange hundre år for sent, sier Davidsen til Vårt Land.

Gjør flere analyser. Professor Karen King, som har presentert funnet, understreker at det hittil bare er to papyruseksperter som har gått god for at biten er ekte, og at hun nå er i gang med ytterligere analyser av blant annet blekket.

King har understreket overfor internasjonale medier at teksten etter hennes mening ikke beviser at Jesus hadde en kone - bare at mennesker som levde noen århundrer senere mente han hadde vært gift.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter