Nyheter

Steiner med hellige spor

Steinene Jesus gikk på da han skulle jage pengevekslerne ut av Tempelet, og steinen Muhammed reiste til himmelen fra. Begge deler på nesten samme sted.

Jerusalem var verdens sentrum på gamle europeiske kart. Det skyldtes at kristenhetens største begivenhet: Jesu død og oppstandelse, skjedde der.

Men Jerusalem er minst like hellig for jøder og muslimer som for kristne – og denne tredobbelte helligheten er særlig knyttet til det som danner østgrensen for Gamlebyen: Tempelhøyden, eller Haram al Sharif som den heter på arabisk. Ingen steder i Det hellige land har bare ett navn – Jerusalem heter som kjent også Al Quds.

Hvis du er muslim, kan du komme inn på Tempelhøyden gjennom en port i enden av den overdekte handlegaten Suq El Qatani i Gamlebyen. En gang slapp jeg inn mot en ti-shekelseddel til vakten. Men det var i roligere tider. Nå blir du stanset av israelske soldater før du kommer så langt.

LES MER: To underverk under eitt tak

Velsignet fredelig

Så det er ikke annet å gjøre enn å stille i kø foran den lange og stygge brua som leder opp til Tempelhøyden fra plassen foran Vestmuren. Åpningstidene er begrenset, og det kan fort bli stengt av sikkerhetsgrunner. Men det er bryet verd å ta den tida som trengs for å komme inn.

Innenfor er det velsignet fredelig. Bylarmen blir fjern, fuglene synger i trærne, og du kan sitte på trappa ved siden av vaskene der de bedende renser seg før de går inn i Al Aqsamoskéen og beundre utsikten mot Klippedomen. Med sin blå og hvite mosaikk og gylne kuppel er den et fantastisk skue, særlig når sola skinner i kuppelen.

Det hadde selvsagt vært fint å få se innsiden. Men dessverre: Siden 2000, da Ariel Sharon tok seg en tur her oppe, har Klippedomen vært stengt for ikke-muslimer. Al Aqsa har vært stengt for ikke-muslimer siden en kristen australier prøvde å sette fyr på den i 1969.

Men inntil 2000 kunne vi få se innsiden av Klippedomen. Hovedattraksjonen innenfor er selve Klippen. Muslimene vil fortelle deg at det var på denne Ibrahim ville ofre Ishamel. En jøde ville si at det var Abraham som ville ofre Isak her, men de slipper ikke inn. En ortodoks jøde ville uansett ikke gått her, fordi det er overveiende sannsynlig at vi er i nærheten av stedet hvor alteret i Det aller helligste sto. Og der kunne jo ingen gå inn, bortsett fra ypperstepresten på Yom Kippur.

LES MER: Dette er katedralenes mor

Forteller sin historie

Muslimer vil ikke fortelle deg at du nå står på stedet der det jødiske tempelet sto. Det som ble bygd av Salomo, og gjort til et av verdens mest praktfulle bygg av Herodes den store, og som for jødene er stedet der Gud på en spesiell måte er til stede i denne fysiske verden.

Derimot vil muslimen peke på en fordypning i steinen, og fortelle at dette er profeten Muhammeds fotavtrykk før han foretok sin reise til himmelen. Legenden sier at steinen ville være med, men at profeten sparket så kraftig fra at det ble avtrykk i steinen. Også for muslimer er altså dette et sted der himmelen har møtt jorden – og dermed er det islams tredje helligste sted (etter Mekka og Medina).

Klippedomen er ikke noen moské, men et minnesmerke. Bortsett fra steinen er det ikke stort der inne. Veggdekorasjonene er fine, men de kommer ikke opp mot den vakre utsiden.

Rundt kuppelen på utsiden står det et Koransitat: «Fred være med meg fra den dagen jeg ble født, til den dagen jeg skal stå levende opp. Slik er det med Jesus, Marias sønn. Dette er et sant utsagn, som de tviler på. Det passer seg ikke for Allahs majestet at han skulle avle en sønn.»

Slik er domen også en markering mot de kristnes tro på at Jesus er Guds sønn – en fysisk erklæring rettet mot den like store svarte kuppelen til Gravkirken på høyden midt imot i vest.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Steiner romerne veltet

Når du kommer ned igjen fra selve Tempelhøyden, står du ved det som nå er jødenes helligste sted: Vestmuren (som noen kaller Klagemuren). Dette er et stykke av muren som står igjen fra det gamle tempelet, etter at romerne ødela det i år 70 etter Kristus. Hvis du går opp på utsiktsplattformen i den gjenoppbygde jødiske bydelen på motsatt side av plassen, vil du på høyre side av Vestmuren kunne se de digre steinene som de romerske soldatene veltet ned da de rev tempelet ned.

Siden har jødene bare hatt Vestmuren. Her har de kommet for å be, selv om de har vært hindret fra det i lange perioder – inntil staten Israel tok kontroll i 1967. De rev mange hus og ryddet den store plassen foran muren, der det i dag er fullt av bedende jøder – og turister.

Også Vestmuren er omstridt: Muslimene kaller den al Buraqs mur, fordi de mener det var der Muhammed bandt hesten Buraq før reisen til himmelen.

Klippedomen ble reist på slutten av 600-tallet. Da hadde Tempelhøyden ligget øde i over fem hundre år. De kristne betraktet ikke den som hellig. Jesus hadde jo profetert at tempelet skulle rives ned, og nå hadde det skjedd. Det nye tempelet var den oppstandne Jesu legeme, og det ble markert med den store kirken som ble reist over den tomme graven på østsiden av byen på slutten av 300-tallet.

Spor av Jesus

Likevel kan vi finne spor av Jesus også ved Tempelhøyden. På venstre siden av Vestmuren går det en tunell inn. Det går an å kjøpe billett til en vandring i den. Den går på det som var gateplanet på Jesu tid, langs den gamle vestsiden av tempelmuren. Her gikk Jesus og disiplene ganske sikkert når de skulle inn i tempelet gjennom hovedinngangen på sørsiden – for eksempel den dagen han jaget pengevekslerne ut av tempelet.

Tunellen byr ellers på en enestående nærkontakt med de enorme steinblokkene som dannet fundamentet på tempelet. Den som ikke blir slått av religiøs undring, kan undre seg over hvordan man fikk fraktet dem dit for tusenvis av år siden.

Uansett: Det finnes ikke noe annet sted på jorden hvor så mye hellighet er samlet på et så lite område.

Dette er en artikkel i serien «Spor» hvor vi setter søkelyset på viktige steder i verden der religioner møtes.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter