Religion

– Spytting i døpefonten er over streken

Kristenledere er uenige i hvor grensen for kristenvitser går.

Kristendommen er blitt uinteressant for norske komikere, mente humorforsker Maja Løvland i gårsdagens Vårt Land. Lars Mjøen, pensjonert komiker og tidligere medlem i humortrioen KLM, sa seg enig i at kristne er blitt vitset med i så mange år at det ikke er flere kristne tabuer å ta av.

LES OGSÅ: Tør ikke spøke med islam

Overtramp

Men Oddvar Søvik er blant dem som reagerer på en del av vitsingen. Han er mangeårig prest og forkynner i blant annet Frikirken og Normisjon, og har dessuten gitt ut fem vitsebøker om humor i kristne sammenhenger.

– Når det gjelder humor som går på prester og predikanters dumme oppførsel, så er det bare å si ja takk, men når man harselerer med det som for oss er hellig, så synes jeg det er sårende. Det har med respekt å gjøre, og der synes jeg det har vært en del overtramp, sier han.

De siste ti årene har det vært flere hendelser som har skapt debatt. Det kristne korset ble brukt som en stokk i en TV-sketsj. Otto Jespersen brente en bibel. Den samme komikeren har også spyttet i en døpefont og hengt opp Satans tegn, 666, på salmetavlen i TV-programmet «O.J. en utstrakt hånd».

LES OGSÅ: ...hver gang når

Mange tåler vitsing

Laila Riksaasen Dahl som fram til i sommer var Den norske kirkes biskop i Tunsberg, husker godt at komiker Otto Jespersen spyttet i døpefonten i Kampen kirke i Oslo.

– Det var over grensen for hva kristne bør akseptere?

– Ja. Jeg ble trist da jeg så det. Ikke for at Gud ikke tåler det, men jeg forstår ikke hvorfor man skal krenke døpefonten som er hellig for mange, sier Riksaasen Dahl.

I 2006 tok hun til orde for å ta tilbake hellighetsbegrepet.

«Vi har vent oss til at det som er hellig i kristendommen, krenkes her i landet. Vi få som reagerer, har ikke godtatt krenkelsene, men vi er blitt vant til å lukke øynene. Her har vi noe å lære av muslimene», uttalte hun til Aftenposten.

Men Laila Riksaasen Dahl synes ikke følgende vits som stod i gårsdagens Vårt Land, er over grensen: «Hva er forskjellen på Jesus og et bilde av Jesus? Du trenger bare en spiker for å henge opp bildet.»

– Uff da. He he. Jeg synes faktisk den vitsen treffer spikeren på hodet. Men vi bør ta hensyn til at andre religiøse ikke tåler like mye. Jesus ble hengt på skammens tre, og det var den ultimate krenkelsen av Gud. Derfor tåler mange kristne mye vitsing om det hellige i vår tro.

Tar det personlig

Men komiker og ateist Per Inge Torkelsen synes mange kristne er hårsåre.

– Kristne blir ekstremt lett støtt. Jeg har spilt revy i 30 år. De gangene vi har hatt et nummer som går på kristendommen, så har det stort sett gått i dass. Du merker at en del i salen tar det personlig og opplever seg krenket. Det skaper en rar stemning, sier han.

– Men bør ikke humoren ha noen grenser?

– Selv lar jeg for eksempel være å banne, rett og slett fordi det er så mange som reagerer med taggene ut. Da kan du la være å si det. For meg betyr det ikke noe fra eller til.

Lite attraktivt

Også pastor i Oslo Kristne Senter, Thomas Åleskjær, tror kristne i Norge kunne hatt godt av å ha litt «tykk hud».

– Det burde faktisk vært en del av kirkens natur, sier pastoren, som tidligere har drevet med stand-up.

– Jeg synes mange er altfor raske med å bruke ordet «kristendomsforfølgelse» i ulike kontekster, men det er kanskje mer relatert til politikk og media, enn humor. Hårsårhet og selvhøytidelighet er ikke særlig attraktivt.

Atle Ottosen Søvik, studiedekan og professor ved Menighetsfakultet, synes man «generelt ikke skal såre folk med humor».

– Men samtidig kan folk også være for hårsåre og trenge hjelp til å lære å kunne le litt av seg selv. Livet blir lettere når vi kan le litt av oss selv og av andre uten at det blir noe mer konflikt av det.

– Har kristne funnet seg i for mye vitsing?

– Hva er alternativet til at man må akseptere det – forbud? Jeg mener at man etisk sett bør respektere andres livssyn, men juridisk sett synes jeg ikke at vitsing med andres religion skal forbys, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion