Nyheter

– Som et fotball-VM uten Brasil

Lausannetopp fryktet allerede for fire år siden at Kina ikke ville delta på misjonskongressen i Cape Town.

CAPE TOWN: – En av deltakerne sa at en slik kongress uten Kina er som fotball-VM uten Brasil. Jeg er enig. Jeg er veldig skuffet, sa leder for Lausanne-bevegelsen Doug Birdsall under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Kirker og misjonsorganisasjoner fra hele verden er samlet til kongress for verdensevangelisering denne uken under navnet Lausanne III. Men de 230 delegatene fra Kina mangler.

LES OGSÅ: – Kinesiske myndigheter irritert på delegatfordeling

– Ikke overrasket. Lausanneledelsen fryktet allerede helt fra kongressen begynte å planlegges for fire år siden at det ville bli problemer med den kinesiske deletasjonen.

De første tegnene til at spådommene gikk i oppfyllelse, kom for 3-4 uker siden, fortalte Birdsall.

– Dette var ikke overraskende gitt hva vi vet om Kina og kirken der, sa Birdsall. Han understreket at han har personlig erfaring fra sørasiatisk kultur, etter 20 år som misjonær i Japan.

– Kontroll og frykt. Knud Jørgensen, Kinakjenner og tidligere generalsekretær i Areopagos, sier til Vårt Land at han har snakket med mennesker med nære forbindelse til kirke og det politiske organet som håndterer religion, SARA.

– Etter det jeg hører, handler dette om en frykt for at denne ganske store kinesiske delegasjonene skal komme til Cape Town og si ufordelaktige ting om Kina. Den vanlige kontrolltekningen spiller her en rolle. Det er en frykt fro at det kan skje noe man ikke har kontroll på, sier Jørgensen.

Måten Lausanne har invitert representanter både fra husmenighetene og fra den offisielle kirke er problematisk i seg selv, ifølge Jørgensen.

– Det er uhyre vanskelig for dem å delta samme sted. Jeg har aldri opplevd at man har lykkes med dette ved noen tidligere konferanser.

– Men er ikke disse skillelinjene flytende?

– Selv om de er blitt betydelig mindre de siste årene, så lever de fortsatt. Og når det kommer til noe offentlig slår de ut. På et uoffisielt plan vil du opplevde kontakt og samtaler, men så snart noe blir offisielt slår problematikken inn. Det er tegn til at dette kan endre seg, for dagens president for China Christian Council har uttalt ved flere anledninger at han ønsker en samtale med, og nære relasjoner til, husmenigheter. Men dette går litt i sikksakk. Utviklingen er nok ikke så lineær som man kunne ønsket, sier Jørgensen.

– Hva betyr en Lausannekongress uten Kina?

– Det skaper et skjevt bilde av kirke, kristendom og misjon. Hvis vi regner med at det er 100 millioner kristne i Kina, blir det litt sært å holde en stor kongress om verdensevangelisering uten noen herfra, sier Knud Jørgensen.

LES OGSÅ: Ber Gud om forståelse hos kinesiske myndigheter

Tror ikke på annet utfall. – Hva kunne dere gjort annerledes, Doug Birdsall?

– Vi vrir alle hodene våre i dag og lurer på det. Jeg ble svært skuffet da jeg kom til Cape Town første oktober og forsto at delegasjonen ikke ville komme. Men jeg vil si at gitt kompleksiteten i Kina, så tror jeg vi kunne valgt ti ulike tilnærminger fra starten, og likevel endt opp med det samme utfallet. Vi har søkt råd fra de beste ekspertene, og håndtert dette med de beste intensjoner, den største omtanke og respekt for naturen i dette landet, sier Birdsall til Vårt Land.

Sene invitasjoner. Som Vårt Land skrev søndag, var det bare noen få fra den offisielle kirken som hadde blitt invitert til kongressen. Fordi disse ikke var faktiske deltakere, siden kun dem som har sluttet seg til Lausannepakten kan være deltakere, fikk de fleste av disse senere invitasjoner enn andre. Birdsall ble konfrontert med dette under pressekonferansen. Han viste til at Kina hadde fått samme behandling som andre land, og at skillet mellom deltaker og gjest var av liten praktisk art.

– En egen internasjonal utvelgelseskomité har foretatt utvalget. Alle land hadde dessuten mulighet til å danne sine egne komiteer som la føringer for utvelgelseskomiteen, og det viktige var at deltakerne skulle reflektere de demografiske, kirkelige, kulturelle og teologiske variasjoner i landet. Vi ville se hele den kirken som Kina representerer. Vi ville se en forent kirke. Og vi er i dag veldig skuffet. Det er folk her fra Vatikanet, fra Kirkenes Verdensråd og fra ortodokse kirker, som ikke er deltakere, men som er her som gjester. Men selv om vi bruker ordet «deltaker» bare om de som støtter Lausannepakten, er gjestene og de spesielt inviterte observatørene fullt integrert. Det er ikke forskjell mellom hvem som sitter ved hvilket bord, sier Birdsall.

LES OGSÅ: 100 års misjonssuksess

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter