Nyheter

‘Misjon handler om vitnesbyrd og rettferdighet’

Olav Fykse Tveit ser en felles forståelse for de kristnes kall på stor misjonskonferanse.

300 misjonsledere fra hele verden er denne uken samlet i Edinburgh i Skottland. De markerer 100-årsdagen for en historisk misjonskonferanse i samme by. Konferansen i 1910 la grunnlaget for det som har preget misjonen gjennom de siste hundre årene, og markerte starten på den økumeniske bevegelsen.

Må engasjere seg. Olav Fykse Tveit, generalsekretær for Kirkenes Verdensråd mener Edinburgh 2010 både er en misjonskonferanse og en økumenisk konferanse.

– Jeg har en opplevelse av at alle på denne konferansen tenker at misjon handler om å vitne om Kristus og om rettferdighet. Kristne i dag engasjere seg i menneskelig nød.

Fykse Tveit viser til at det tradisjonelt sett har vært konflikt mellom den evangeliske og den økumeniske retningen innen misjon, men at man i dag i større grad står samlet.

– Ulike retninger har funnet sammen, og det er noe denne konferansen viser. Man erkjenner at man har mer til felles, mener Fykse Tveit.

Dette var også Fykse Tveits budskap da han torsdag holdt velkomsttale for konferansen.

«Å være ett i Kristus er å stå sammen om å vitne om Kristus. Vi har et felles grunnlag som går dypere enn oss selv, våre institusjoner og tradisjoner» sa han til forsamlingen.

'KVs klær'. Fykse Tveit peker på at det har vært stor strid om Kirkenes Verdensråd når det gjelder interreligiøs dialog, men han opplever nå at mange har tatt på «KVs klær», og erkjenner at man må holde på med de samme spørsmålene. Slik tror han det er stor vilje blant misjonsfolket til å drive både misjon, gjennom evangelisering og vitnesbyrd, og interreligiøs dialog. Dette tror han vil styrke enhetsarbeidet kirkene imellom.

– Det viktigste som binder oss sammen er vårt felles kall som kristne, sier Fykse Tveit.

Bredde. Oslo-biskop Ole Chr. Kvarme er blant en håndfull norske delegater i Edinburgh.

– Hva er viktig med denne konferansen?

– Bredden i fellesskapet her er enestående med tanke på geografi, kirkesamfunn og fordeling mellom nord og sør. Samtidig er konferansen et uttrykk for paradigmeskiftet rundt det å være kirke og misjon, der Jesus nå står mer i sentrum. Det er mer ydmykhet, og en holdning om at vi får være redskaper for det Gud har gjort i sin ånd. Vi ser også en større forståelse av enhet.

De tre siste årene har internasjonale grupper vært samlet om en studieprosess der ni ulike tema er blitt tatt opp. Resultatet er en bok som fungerer som bakteppe for konferansens faglige diskusjoner. Misjon blant mennesker med en annen tro er et av temaene. Knud Jørgensen, asiasekretær i Areopagos, har vært sentral i tilretteleggelsen av denne studieprosessen, og Kvarme gir Jørgensen stor ære for at resultatet er blitt så bredt.

– Jørgensen har vært enestående i å bringe sammen mennesker fra ulike retninger, som ortodokse, protestanter og pentekostale, sier Kvarme.

Kvarme er del av en «lyttegruppe» som ved konferansens slutt skal legge fram det de opplever som de viktigste funnene gjennom disse dagene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter