Nyheter

MF-forsker ønsker at hun var tydeligere på eget ståsted

Stipendiat på Menighetsfakultetet Hilde Brekke Møller ønsket å få folk engasjert i debatten om Jesus har levd. Derfor tonet hun ned sitt eget syn.

– Jeg har ikke problemer med å forstå at saken skapte et slikt engasjement, slik den kom ut, sier doktorgradsstipendiat Hilde Brekke Møller ved Det teologiske menighetsfakultet (MF).

I et innlegg i dagens Vårt Land beklager hun at hun i sine uttalelser til Vårt Land for en uke siden ga inntrykk av at hun selv tviler på at Jesus har levd. I intervjuet viste hun til forskeren Robert Price, som hevder at Jesus aldri har eksistert. På spørsmål om det ikke er så farlig om personene i Det nye testamente ikke er historisk korrekte, når man allerede har konkludert med at enkelthendelser som omtales ikke nødvendigvis har skjedd, svarte hun:

– Nettopp. Det er jo bare noen som har kommet på at kristendommen, jødedommen og islam må handle om ting som har skjedd i historien. Mange religioner har et annet utgangspunkt. Tor med hammeren har ikke levd, men du kan tro på ham likevel.

Brekke Møller sa også at argumentene mot at Jesus har levd er «bitte litt» dårligere enn argumentene for.

I tillegg til at professor Halvor Moxnes ved Teologisk Faktultet (TF) rykket ut og avviste teorien, skapte spørsmålet sterkt engasjement både på Vårt Lands debattforum Verdidebatt.no og i sosiale medier. Lederen i ACTA, Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon ba MF-rektoren rykke ut for å oppklare. Tre MF-lærere formulerte et leserinnlegg der de understreket den vitenskapelige enighet om at Jesus har eksistert.

Viktig tema. I dagens leserinnlegg skriver hun:

– Dette har blitt oppfattet som at jeg tviler på Jesu eksistens. Det gjør jeg ikke.

Hun understreker at målet var å gi et glimt av noe som er framme i Jesus-debatten i dag, og engasjere flere til å delta i den.

I ettertid ser jeg at mine vage svar i intervjuet kan gi grunnlag for overskriften «MF-forsker usikker på Jesu eksistens», skriver Brekke Møller i dagens avis.

– Hvorfor er dette så viktig for folk?

– Fordi det er et eksistensielt spørsmål. Dette er viktig for meg også, sier Møller, som i leserinnlegget sier at det ikke er noe grunnlag for å si at hun som MF-forsker betviler Jesu eksistens.

– Viser denne saken at forskere må holde kortene tett til brystet og ikke tenke høyt i media.

– Det tror jeg de som har reagert må svare på.

– MF sier selv at de er avhengig av gaver fra enkeltpersoner og menigheter. Påvirker dette hva man kan skrive i en blogg?

– Det er for tidlig å vurdere det, svarer Møller, som heller ikke vil kommentere om saken har vært ubehagelig for henne.

Glad for beklagelsen. – Brekke Møller og jeg er enige om at formen dette utspillet fikk, ikke var heldig. Derfor synes jeg det er positivt at hun nå forklarer hva hun har ment, sier MF-rektor Vidar L. Haanes.

– Har du bedt om denne beklagelsen?

– Nei. Vi har hatt en god kommunikasjon, men det er hun selv som har ønsket å beklage.

– MF er avhengig av gaver, blant annet fra menigheter. Hvilken betydning kan slike saker få for givergleden?

– Som vi har sagt i mange år: Det viktigste med våre venner er ikke gavene. Vi ønsker god kontakt med menigheter og enkeltpersoner for at våre utdanninger til kirken skal være gode og relevante.

– Det er MFs egne nettsider som sier at dere er avhengige?

– Vi er avhengig av gaver for å holde høy kvalitet på presteutdanningen. Vi får fortsatt langt mindre statsstøtte enn statlige høgskoler.

– I denne saken var det «liberale TF» som korrigerte MF. Et paradoks at hadde samme utspill kommet fra en TF-forsker ville det kanskje blitt møtt med et skuldertrekk?

– Reaksjonene blir sterkere når en MF-ansatt går ut på denne måten. Dette kan være utfordrende, ikke minst for våre stipendiater, men vi tenker også positivt om den interessen og det engasjementet mange har for MF, svarer Haanes.

Han legger til at «det blir galt å stille dette opp som en sak mellom MF og TF».

– Om dere ringte meg eller en fast ansatt NT-lærer ville dere fått samme svar som TF-professoren Halvor Moxnes ga, sier han.

Har snakket sammen. – Kan det få betydning for forskeres formidlingsglede at de er i et område med så sterke meninger om rett og galt?

– Ja, det kan det. Saken har ført til mange samtaler på MF. De yngre forskerne er opptatt av å unngå sensur, samtidig som det har vært stor forståelse for ansvaret en forsker har for måten ting kommer ut på. Det gjelder ikke bare på MF, men i mange sammenhenger.

– Har dere gått gjennom grenser og retningslinjer i de samtalene?

– Vi har mer snakket oss til enighet og sett på betydningen av å vurdere målgrupper når en går ut.

– Er Kristen-Norge for redde for en åpen, ubeskyttet samtale?

– Normalt vil jeg svare ja. Vi kan godt være mindre redde for det, svarer rektoren, men presiserer at «dette ikke er et hvilket som helst spørsmål».

– Ut fra hvordan saken er blitt presentert, og hvordan det er formidlet på Brekke Møllers blogg, forstår jeg reaksjonene. Dette er en avgjørende sak for den kristne kirke, og det er nærmest konsensus blant forskere om at Jesus har eksistert, svarer Vidar Haanes.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter