Nyheter

Mer pop å være 'personlig kristen'

Antall unge som kaller seg «personlig kristen» er tredoblet på 24 år. – I et flerreligiøst samfunn tenker flere gjennom hva de tror på, sier Acta-leder Espen Hasle.

– Det er alltid vanskelig å vite hva folk egentlig tror de blir spurt om i slike undersøkelser, men mitt inntrykk er helt klart at unge i dag faktisk er mer bevisste på hva de tror på, sier daglig leder i Acta – Barn og unge i Normisjon, Espen Andreas Hasle.

DEBATT: Hva synes du om begrepet «personlig kristen»?

I 1985 kalte 9 prosent av unge fra 21 til 26 år seg personlig kristne. Nå er tallet tredoblet. Det viser analysen «Slik er ungdommen!» fra Synovate, basert på undersøkelsen Norsk Monitor. I aldersgruppen under, 15-20 år, er det også en liten oppgang, fra 20 til 21 prosent personlig kristne.

Begrepsforvirring. Professor Pål Repstad ved Universitetet i Agder tror ikke at tallene nødvendigvis betyr at flere er kristne. En del av forklaringen kan ligge i selve begrepet «personlig kristen», mener han. Da den første undersøkelsen ble gjennomført i 1985, var dette begrepet preget av vekkelseskristendom.

– Det å kalle seg personlig kristen var tidligere ganske krevende, da var du en avgjort kristen. Mitt inntrykk er at en del mennesker i dag, og spesielt blant de unge, legger noe annet i begrepet. Nå kan det bety at «jeg har funnet min, personlige måte å være kristen på». I vårt individualistiske samfunn er det å finne sin personlige stil generelt viktig for mange, og troen kan være en del av dette. Dermed er det mindre krevende å kalle seg personlig kristen, mener han.

Økt bevissthet. Espen Andreas Hasle i Acta er glad for at så mange unge regner seg som personlig kristne. Han er enig med Repstad i at noe av forklaringen kan ligge i begrepet, men tror også tallene viser en reell, økt bevissthet om tro.

Hasle tror en viktig årsak er det flerkulturelle og flerreligiøse samfunn. Det er ikke lenger slik at «alle» er kristne, og mange har venner som er muslimer, hinduer eller sikher. Det gjør at unge som er del av en kristen kultur og tidligere ville vært regnet som kristne, nå tenker grundigere gjennom hva de egentlig tror på.

– Jeg har inntrykk av at ungdom i dag har et mer bevisst forhold til hva de tror og hvor de hører til. Det mener jeg er positivt, sier Hasle.

Polarisering. Erik Dalen i Synovate har utarbeidet rapporten «Slik er ungdommen!». Han tror det kan være to årsaker til utviklingen.

– På den ene siden er det polariseringen i samfunnet, skillene mellom gruppene er tydeligere, og de som er kristne kanskje er mer personlig engasjert. I tillegg kan det ha med bevisstgjøring å gjøre, i og med at samfunnet har blitt flerreligiøst, tenker unge kanskje mer gjennom begrepene.

«Personlig kristen» er et begrep man kan legge forskjellig betydning i. Hva er grunnen til at dere bruker dette?

– Dette er et begrep som har vært brukt i samfunnsforskningen tidligere. Denne undersøkelsen har vært gjennomført helt likt siden 1985, slik at vi har sammenlignbare tall. Som meningsmåler er vi forsiktige med å tolke hva respondentene legger i begrepene, sier han.

– Vi spør også om man tror på Gud, og tallene viser at det ikke oppfattes som det samme som å være personlig kristen. Det er en jevn nedgang i antallet som tror på Gud generelt i befolkningen, men fortsatt er det flere som tror på Gud enn som sier de er personlig kristne. Det kan blant annet ha med ulike religioner å gjøre, muslimer kan si de tror på Gud, men de er ikke personlig kristne.

DEBATT: Hva synes du om begrepet «personlig kristen»?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter