Nyheter

Mener biskop må tre til side

Nonne Anne Bente Hadland har mistet tillit til biskop Eidsvig.

«Jeg innrømmer at jeg ble rasende da jeg leste brevet», skriver Hadland i bloggen sin.

Den ellers så rolige nonnen ved Katarinahjemmet i Oslo ble heit i toppen sist fredag. Da fikk prester og andre ansatte i Oslo katolske bispedømme et brev fra ledelsen der de ble bedt om ikke å uttale seg til media om medlemsrotet i bispedømmet.

VERDIDEBATT: Nonne Anne Bente Hadland: «Samvittighet og ledelse»

– Jeg ble sint fordi selv en biskop ikke kan pålegge noen å være tause, sier hun.

LES MER: Biskop Eidsvig siktet for grovt bedrageri

– Dramatisk

Hele blogginnlegget står på trykk på side 15 i dagens avis. Her tar hun til orde for at bedragerisiktede biskop Bernt Eidsvig og økonomisjef Pham Cong Thuan bør suspenderes.

– Jeg tror faktisk det er det beste, selv om jeg forstår at det juridisk ikke nødvendigvis må være slik. Biskopen og økonomisjefen står under et voldsomt press når de har en slik siktelse hengende over seg. Derfor tror jeg det kanskje hadde vært best for dem selv å tre midlertidig til side. Det hadde også skapt arbeidsro i organisasjonen, sier Hadland.

– Det kan ta flere år før det eventuelt blir felt dom i saken. Konsekvensene er store dersom biskopen suspenderes i så lang tid?

– Ja, det er veldig alvorlig og dramatisk. Da måtte eventuelt administrasjonen i Roma involveres for å gi en løsning på saken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I et slikt tilfelle kunne Eidsvig trukket seg tilbake til klosteret i Østerrike som han har tilhørighet til, mener hun.

– Det kunne jo være at alternativ dersom han ikke kan fortsette som biskop, men dette er det ikke jeg som bestemmer.

LES MER: Den katolske kirke får personvern-stryk

Omstridt ledelse

Hadland synes ikke dagens ledelse ved bispedømmet vekker tillit. Den består av de to siktede i bedragerisaken, samt en advokat og en organisasjonskonsulent som begge er engasjert på grunn av krisen i kirken. I tillegg tar kommunikasjonsgiganten Geelmuyden Kiese seg av henvendelser fra media og bekymrede katolikker.

– Jeg hadde hatt større tillit dersom personene som nå var hentet inn kjente kirken og styringsstrukturen. Brevet med oppfordringen til å holde tett vitner ikke akkurat om det, sier Hadland og legger til:

– Siktelsen kan godt falle fra. I utgangspunktet ønsket jeg sterkt at Eidsvig fortsatte i jobben, for han har vært en god biskop. Men slik saken har utartet så vet jeg ikke lenger.

LES MER: Katolikkene hyrer kommunikasjons-gigant

– Tre til side

Katolikk og postdoktor ved Det teologiske fakultet, Eivor Oftestad, skriver i kommentarfeltet i bloggen at ledelsen i bispedømmet «inngir lite eller ingen tillit. Det ryddige ville være å selv velge å trå til side i påvente av etterforskningens resultater.»

Om det blir vurdert at de siktede skal suspenderes, vil ikke fungerende administrasjonssjef Lisa Wade svare på.

– Jeg vil ikke kommentere synspunktene til Hadland. Jeg har svart henne i bloggen, og vil la det være med det.

Der forsvarer hun at de siktede forblir i sine stillinger med et eksempel fra DNBs historie: Administrerende direktør Rune Bjerke valgte å holde sine to medarbeidere i jobb mens Økokrim etterforsket for korrupsjon.

«Også i Oslo katolske bispedømme ville å suspendere biskopen og økonomisjefen nå bli tolket som at vi anser dem som skyldige. Det gjør vi ikke», skriver hun.

LES MER: – En skandale uten sidestykke, mener Trygve W. Jordheim

Flere kritiske.

Eivor Oftestad mener eksempelet er dårlig.

«I bispedømmet er det ikke tilfeldige medarbeidere som er siktet av politiet, men selve toppledelsen», skriver hun.

Også flere andre kommer med kritiske bemerkninger til ledelsen i bispedømmet i kommentarfeltet på bloggen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter