Nyheter

Leste fra Koranen i Nidarosdomen

Misjonær reagerer. Biskop tror ikke det vil gjenta seg.

Nidaros-biskop Tor Singsaas vil ikke legge ned absolutt forbud mot at det blir lest fra Koranen eller Talmud (jødenes hellige skrifter) under gudstjenester, men mener det må gjøres klart hvorfor og hvordan det skjer.

Spørsmålet har aktualisert seg etter at det under avslutningsgudstjenesten for Olavsfestdagene ble lest fra de to skriftene i selveste Nidarosdomen.

– Har kirken gått bort fra sine visjoner om å være misjonerende kirke? spør tidligere misjonær Einy Rendal Elgsæther, som var til stede ved gudstjenesten i august, og som i ettertid har skrevet to avisinnlegg og brev til forrettende sokneprest om hendelsen.

Inntrykk. Rendal Elgsæther reagerer spesielt på at lesingen fra Koranen og Talmud ble gjort midt i prekenen.

Nidaros-biskop Singsaas sier til Dagen at prekenen «ikke er det mest naturlige sted å lese fra andre religioners hellige skrifter.»

– Når fremmede tekster bringes inn, må det være klart at det ikke handler om religionsblanding, et forsøk på å finne en felles vei til frelse eller en uklar kristendomsforståelse. Hvis det henger igjen som inntrykk, vil jeg ikke finne det akseptabelt.

Enkelthendelse. Biskopen tror «det kan være rom for» samtaler på tvers av religionene også i en gudstjeneste, men konstaterer at dette er en krevende øvelse.

– Dette er nok en enkelthendelse, som jeg tror neppe vil gjenta seg, sier Singsaas.

Til Vårt Land sier Singsaas at man i den aktuelle gudstjenesten forsøkte å si noe om hva de store religionene står sammen om i et forsøk på å skape et fredelig samfunn.

– Det var i denne sammenheng det ble lest fra Talmud og Koranen. Men selvsagt skal ikke tekster fra disse skriftene ha noen naturlig plass i tekstlesningen i våre kirker, sier biskopen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter