Politikk

Kristen stormønstring til aksjon for papirløse

Søndag skriver om lag 2.500 Impuls-deltakere brev til Grete Faremo.

STAVANGER: – Vi blir kastet ut av Norge som søppel, sier den papirløse, etiopiske flyktningen Bijou (29).

– Siden januar 2011 har de ikke fått skattekort og dermed ikke lov til å arbeide. Mange har lån og familier å forsørge. Dette er folk som har bodd og jobbet i Norge i 12-15 år, sier internasjonal leder i IMI-kirken, Terje Høyland.

Stoppet. Nærmere 2.500 ungdommer er denne helgen samlet til den første av Impuls sine tre konferanser i Stavanger og Trondheim. Årets prosjekt er støtte til papirløse flyktninger.

Lørdag morgen stod blant andre Bijou på scenen. Han har bodd i Norge, fullført videregående skole og tatt fagbrev. De siste seks årene har han arbeidet for kjente, store, norske oljefirmaer.

– Han var på vei ut i Nordsjøen da han ble stoppet på grunn av vedtaket om at han som papirløs ikke har lov til å betale skatt mer. Han har betalt over en halv million i skatt til det norske samfunnet, sier Høyland.

– Hva mener dere regjeringen bør gjøre?

– Jeg tror en må se vekk fra partipolitikk og søke løsninger ut ifra humanitært grunnlag. Her er det mange barn som er født i Norge, går i norsk skole og er integrert i Norge. Mange har gått i uvisshet i mange år og jobbet og betalt skatt som nå antakelig må forlate landet uten å få med seg noe av pensjonsinvesteringene, sier Høyland.

LES MER: Stavanger ber for papirløse

Felleskasse. Lørdag ble det samlet inn penger til papirløse flyktninger.

– Dette går til en felleskasse som diakoner i ulike menigheter i Stavanger fordeler og administrerer slik at papirløse kan få hjelp til hverdagen. Mange som hadde egne hus og leiligheter er nå satt på mottak. Det er familiefedre som har måttet forlate kone og barn som har opphold.

Søndag morgen inviteres alle på konferansen til å skrive et personlig brev til justisminister Grete Faremo.

– Vi regner da med å sende opp mot 2.500 brev til Faremo etter den andre Impulshelgen, sier Høyland.

Returprogram. På UDIs nettsider er det fredag kveld lagt ut informasjon om «Frivillig returprogram» til Etiopia: «Fra 26. januar 2012 har asylsøkere, personer med avslag og personer uten lovlig opphold i Norge et tilbud om å returnere frivillig til Etiopia ved hjelp av støtte fra norske myndigheter. Programmet gir praktisk og økonomisk hjelp til hjemreisen, og til reetablering i det etiopiske samfunnet. Personer uten oppholdstillatelse i Norge som returnerer frivillig til Etiopia vil motta NOK 15 000 i kontantstøtte per person. I tillegg tilbyr programmet en reintegreringsstøtte på inntil NOK 30 000 per person.»

Frykter arrestasjon. Etiopiske Bijou tør ikke stå frem med fullt navn, i frykt for myndighetene i hjemlandet.

– Hvordan ser du for deg framtiden?

– Det er veldig tungt og vondt. De kaster oss ut som søppel. Jeg kjenner Norge og det norske samfunnet godt og ønsker å fortsette å jobbe her. Det føles som om at vi er solgt for en stor sum penger. Etiopia har aldri fått en slik returavtale som de har fått med Norge. Nå har vi fått frist på én måned og 15 dager.

– Hva vil skje om du blir sendt tilbake til Etiopia?

– Jeg vet ikke. Jeg tror jeg kan bli arrestert, sier Bijou.

LES MER: Nå ber også Bergen for papirløse

Guffen følelse. Ifølge Høyland har Norge investert 196 millioner i Etiopia i 2010.

– Det gir en guffen følelse at de har hatt 196 millioner argumenter for å få Etiopia til å si ja til denne avtalen som har blitt en prestisjesak.

– Hva går avtalen ut på?

– Alle etiopiere skal sikres en trygg retur, men det er grunn til å tro at det er informanter fra Etiopia i Norge. Dermed kan de vite hvem som uttaler seg negativt.

Høyland forklarer at 26. januar offentliggjorde UDI at de har forhandlet frem en returavtale for papirløse fra Etiopia. Han påpeker at av Human Right Watch, Amnesty og flere andre menneskerettighetsorganisasjoner blir Etiopia regnet som en diktaturstat.

– Hvordan Norge har klart å sikre seg tryggheten til de 400-500 som nå skal tvangsutsendes? spør Høyland.

Han forteller at opposisjon i landet fengsles, media knebles i stadig større grad og en ny lov har gjort at menneskerettighetsorganisasjoner kun kan motta 10 prosent av sine inntekter fra utlandet.

– Når skal disse tvangsutsendes?

– Fra 15. mars er de fritt vilt. Da går fristen ut for å godta en frivillig retur. Bijou er blant disse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk