Nyheter

Krevde statsstøtte for ikke-medlemmer

Den islandske menigheten i Norge oppga en økning på 166 prosent i løpet av ett år. 40 prosent av de nye navnene ble strøket av Fylkesmannen.

I 2009 fikk den islandske menigheten i Norge godkjent støtte for 2.735 medlemmer. For 2010 sendte menigheten inn krav om statsstøtte for 7.288 medlemmer, en økning på 166 prosent. En vask mot statens registre i Brønnøysund viste at 1.863 navn i medlemslisten var feiloppført. Det betyr at mer enn 40 prosent av økningen – og 25 prosent av den totale medlemslisten – var feiloppføringer.

– Noen var døde, andre bodde ikke i Norge. Noen var ført opp flere ganger i egen liste og andre var oppført som medlemmer i andre trossamfunn, opplyser Eldbjørg Kluften, fungerende leder for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Automatiske oppføringer. Styreleder Gunnar Holm i den islandske menigheten forklarer til Vårt Land at folk som flytter til Norge fra Island automatisk blir medlem av menigheten. Årsaken er at menigheten bruker det islandske folkeregisteret som basis og fører inn alle som flytter til Norge.

– Siden alle som har bodd på Island har islandsk personnummer, kan det for eksempel være polakker i dette registeret som har flyttet til Norge. Vi har ikke mulighet til å sile ut hvem som ikke bør stå her. Vi har nemlig ikke tilgang til personnummer i Norge, forklarer styrelederen.

Han mener det derfor er Fylkesmannens oppgave å sile ut hvem som ikke bør stå oppført.

– Vi gjør det akkurat som Fylkesmannen sier at vi skal gjøre det. Vi har forholdt oss til de norske reglene, sier Holm. Han mener det alltid kommer til å være forskjell på innsendt medlemstall og endelig medlemstall.

Holm understreker at menigheten arbeider for å rette opp feilene.

Fant svaret. Marianne Spor fra Horten sto i sommer fram i Vårt Land og spurte hvem som krevde statstilskudd for henne. Hennes egen menighet, Betel i Horten, hadde nemlig fått avslag fordi hun var oppført i en annen menighet. Hun ante ikke hvilken. Nå har hun funnet svaret – nemlig den islandske menigheten i Norge.

Men Spor har aldri vært medlem av denne menigheten. Riktignok hadde hun bodd på Island i to år på slutten av åttitallet, men da hadde hun jobbet for Frelsesarmeen – ikke statskirken.

– Jeg ble rasende! Jeg følte min religiøse frihet ble krenket. Dessuten handler det ikke bare om meg, men om mange andre som garantert er feiloppført.

Ikke pinlig. Styreleder Gunnar Holm sier til Vårt Land at han ikke kan svare på hva som har skjedd i dette konkrete tilfellet. Han hevder imidlertid at menigheten sender ut brev til de oppførte medlemmene og spør om de faktisk er medlemmer.

To millioner kroner. Menigheten som har fire messer i måneden med 50–200 deltakere hver gang, mottok vel to millioner kroner i støtte for 2010.

I tillegg til gudstjenestene, driver vi islandskopplæring og kor og arrangerer turer for konfirmanter, forklarer Gunnar Holm.

Ingen spesialavtale. Eldbjørg Kluften hos Fylkesmannen finner ingen dokumentasjon en avtale som fritar den islandske menigheten fra å levere riktige medlemslister.

– Vårt utgangspunkt er at den islandske menigheten skal levere medlemslister som er riktige så langt det lar seg gjøre. Der står de på lik linje med alle andre støtteberettigete trossamfunn, sier hun.

Les hele saken i tirsdagens papirutgave.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter