Nyheter

Konvertitter blir ikke 
trodd 
på troen

2 av 3 afghanske «konvertitter» blir ikke trodd. Arif Akbari er en av dem som lyver på seg kristen tro for å få bli i Norge, mener norske myndigheter.

– Hvis de sender meg tilbake til Afghanistan, blir jeg drept. Enten av politiet, en slektning eller en bekjent, sier afghanske Arif Akbari gjennom en privat tolk.

En kald vinterdag 5. desember 2012 sitter 25 år gamle Arif Akbari i ankomstintervju med Utlendingsdirektoratet (UDI). Han sier han ikke har vært i hjemlandet siden 2010. Nå har han kommet seg til Norge og søker asyl.

LES OGSÅ: De kaller seg kristne, men 2 av 3 blir ikke trodd

– I fare. «Forklar kort hva som er grunnen til at du søker beskyttelse i Norge», ber intervjueren, ifølge UDIs eget referat.

«Livet mitt var i fare i Afghanistan (...) Vi var et lag i Jaghari som ble konvertert til kristendom, senere misjonerte vi og lærte om kristendom til andre gutter. Det var en person som spionerte på oss. Han ga en liste med navn på alle i gruppen vår til myndigheten, og det afghanske parlament. (...) De som har konvertert, får dødsstraff i mitt hjemland», sier Akbari til intervjueren.

Intrevjuet. To uker senere blir Akbari intervjuet igjen av UDI om hvorfor han søker asyl i Norge. 20. februar 2013 fatter ­Utlendingsnemnda (UNE) vedtak om ­avslag på søknad om ­beskyttelse og opphold på humanitært grunnlag.

Akbaris advokat klager inn vedtaket, men i begynnelsen av februar i år kommer det endelige avslaget som ikke kan påklages. Han får frist til 6. mars med å forlate landet og kan nå bli anholdt og sendt ut når som helst.

LES OGSÅ: Bispemøtet ber regjeringen la konvertitt-saker ligge i bero

Beskyttelse. Nylig skrev Vårt Land at bare 11 av 35 afghanske asylsøkere ble trodd på at de ville­ bli forfulgt for sin tro i hjemlandet. De som konverterer «av strategiske grunner» får avslag. Det viser en gjennomgang som Utlendingsnemnda (UNE) har foretatt av asylsaker i 2013, der søkeren kom fra Afghanistan.

– De som hevder å være konvertitter, av strategiske grunner for å få oppholdstillatelse, har etter vår syn ikke et beskyttelsesbehov, sa seksjonssjef i UNE med ansvar for asylsaker fra Afghanistan, Georg Magne Rønnevig. Ifølge seksjonssjefen er 11 av 35 et ganske høyt tall.

– Det er en høyere omgjøringsprosent i saker med konverteringsanførsler enn hva som er vanlig i andre saker fra ­Afghanistan. Så godt som alle asylsøkere sier at de er fare for å bli forfulgt. Afghanske konvertitter med ekte, indre kristen overbevisning risikerer forfølgelse. De får beskyttelse i Norge, slår han fast.

LES OGSÅ: Kirkeledere ønsker 'vetorett' om konvertitter

Arif Akbaris forklaring er så lite troverdig, ifølge UNE, at han ikke blir trodd. Den 26 år gamle afghaneren har valgt å stå fram med navn og bilde på tross av at han vet at det kan få store konsekvenser. Det har også vært episoder der afghanske konvertitter i Norge har blitt utsatt for vold.

Hva er det så UNE ikke tror på? UNE mener Akbaris beslutning om å konvertere må forventes å være veloverveid og kunnskapsbasert, ettersom det «må antas å være et stort skritt for en afghaner å foreta en reell konvertering fra islam», står det i avslaget. UNE mener troverdigheten hans blir svekket når han for eksempel ikke vet navnet på alle de fire evangelistene.

– Jeg vet at det er fire, men jeg glemte navnet på én, sier Akbari.

– I Afghanistan er det veldig ­alvorlig å bli kristen. UNE ­mener at det er naturlig at man setter seg godt inn i det man konverterer til. Hvorfor har du ikke gjort det?

– Da jeg ble døpt måtte jeg flykte. Jeg tenkte bare på hvordan jeg skulle komme meg ­videre. Det var ikke mulig å bli i Afghanistan for å lære mer om troen.

LES OGSÅ: Kristne konvertitter hetses på mottak

– Feiltolket. UNE legger også vekt på at Akbari svarte 1. ­januar på spørsmålet om når Jesus ble født.

– Hvorfor svarte du det?

– Jeg trodde at Jesu fødsel ble feiret ved nyttår i Norge. I Iran feirer kristne Jesu fødsel 6. ­januar.

– Trodde du det var den norske datoen de var ute etter?

– Ja.

Akbari mener at tolken i intervjuet med UDI oversatte mye feil.

– I tillegg var han også en ­afghansk sunnimuslim, sier ­Akbari.

«UDI undrer seg også over søkerens forklaring om at ankomsten til Jesus Kristus er fra jødenes bok, og at det er skrevet om Jesus åpenbaring i ­Moses bok», skriver UNE i avslaget.

– Søkeren bærer ikke preg av å være utdannet teolog, erkjenner Akbaris advokat Kjell Dahl.

– Men selv om han ifølge vedtaket nærmest ikke kan noe som helst, så er det han sier uttrykk for god lekmannskunnskap.

Vanskelig. UNEs ansvarlige for asylsaker fra Afghanistan, Georg Magne Rønnevig, sier at kunnskap om kristendommen kun er én del av vurderingsgrunnlaget.

– Det er ikke slik at vi legger så mye vekt på om klageren har stor kunnskap, men vi forventer at de kan noe. Det som er viktig i Afghanistan-saker, er om personen ut i fra en helhetsvurdering kan anses å ha en reell, kristen overbevisning.

Ifølge Jon Ole Martinsen, rådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), er det vanskelig å fastslå hvorfor et menneske konverterer.

– Det er innviklet å vurdere­ om en konvertering er reell ­eller ikke. Det er ikke alle som er ­like flinke til å ordlegge seg. Det burde i større grad legges vekt på presters og menigheters ­uttalelser, sier Martinsen til NRK.

Afghanistan og Iran er blant landene som topper UNEs liste over konvertittsaker. Tall NRK har fått fra 2010 og frem til i dag viser at UNE har behandlet over 150 klagesaker fra afghanske konvertitter. ­Bare én av fire blir trodd på at de reelt har konvertert – og i disse sakene har UNE gitt dem medhold.

Detaljer. «Søkeren ble også bedt om å forklare seg om sin dåp. Direktoratet mener at søkeren forklarer seg vagt og er lite detaljert», heter det i UNEs ­avslag på Arif Akbaris søknad om asyl.

– Husmenighetslederne hadde et skjema som jeg fylte ut før jeg ble døpt. Der måtte jeg skrive under på at jeg var villig med hjertet mitt og at jeg ville bli døpt. De sa at jeg måtte være veldig forsiktig. Folk måtte ikke vite noe om møtene, sier Akbari.

– Hvorfor ville du la deg døpe?

– Det var Jesu mirakler som påvirket meg, min tro ble sterkere og sterkere.

– Hvorfor trenger man å bli døpt?

– Det er Jesu befaling at man skal la seg døpe. Da dør man med Jesus, gjenoppstår med ham og begynner et nytt liv med ham.

Kristne kilder i Teheran har fortalt religionshistoriker og spesialist på islam, Kari Vogt, at i Iran finnes det prester som krever minst to års opplæring dersom en iransk borger ønsker å konvertere til kristendommen.

– De regner med at 80 prosent av alle som melder sin interesse ikke er autentiske dåpskandidater, sier Vogt.

– Hvorfor vil de konvertere da?

– Det er mange grunner. Det kan være for å forsøke å komme seg til Vesten, sier Vogt, som mener at flere vil påberope seg kristen tro som asylgrunn dersom myndighetene legger mer godvilje til overfor konvertitter.

Hun sier også at iranere er klar over at det er mennesker som på grunn av sin tro trenger beskyttelse.

– Men man skal kjenne forholdene godt for å vite hvem dette er.

– Jeg var redd. Arif Akbari flykter fra Afghanistan i juni 2010 til Iran og videre til Tyrkia og Hellas. I intervjuet med UDI sier han at han ikke har lest i Bibelen på to og et halvt år fordi han ikke hadde noen bibel å lese i. Det, sammen med at han i liten grad har oppsøkt kirker i Hellas, mener direktoratet taler for at hans konvertering ikke er reell.

– Da jeg var i Hellas måtte jeg jobbe nesten døgnet rundt for å klare meg. Jeg hadde bare med meg en ryggsekk og visste ikke at jeg skulle være der så lenge. Hver dag forsøkte jeg å flykte videre.

– Ba du mens du var der?

– Jeg ba mange ganger. I Aten oppsøkte jeg menigheter. Selv om jeg ikke forsto språket satt jeg der og ba til Jesus Kristus om hjelp.

Han sier at han også var redd for å bli avslørt som kristen av dem han reiste sammen med.

Fant sannheten. – Mange av de som var sammen med meg var afghanere og muslimer. De ville­ forstått at jeg var en kristen og det ville blitt veldig problematisk selv om jeg var i Hellas. De kunne forlatt meg eller blitt voldelige.

– Jeg ble ikke kristen i Norge,­ men i Afghanistan. Jeg fant sannheten i Bibelen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter