Nyheter

Kjøde: Homosyn ved MF gigantisk problem for kirken

– Vår sterke uro for utviklingen er blitt bekreftet, sier Normisjon-general Rolf Kjøde.

– Problemet med liberal etikk ved MF viser seg å være langt større enn jeg hadde forestilt meg. Hvis tallene Vårt Land la fram i går er representative, er det veldig alvorlig for MF og et gigantisk problem for norsk kirkeliv, sier Rolf Kjøde.

Han er generalsekretær i Normisjon, en av de største frivillige organisasjonene innenfor Den norske kirke.

LES OGSÅ: Homoliberal boom på presteskole

«Et skudd.» Vårt Land kunne i går presentere en undersøkelse som viser at nær halvparten av MFs lærere og forskere åpner for homofilt samliv. Dette ti år etter at det slo ned som en bombe at én lærer, professor Jan-Olav Henriksen, hadde skiftet syn i dette spørsmålet. Henriksen ble fritatt fra undervisning i etikk på grunn av standpunktet, noe som ble omgjort kort tid etter.

Kjøde mener tallene viser at «den institusjonen som utdanner de fleste prestene i den norske kirke i mindre grad gir bibelsk veiledning».

– Det gjør at vi må vurdere hvilket utdanningstilbud Normisjon selv må gi, sier han, og legger til at «MF får seg et skudd for baugen med disse tallene».

Uro. Generalsekretæren sier at Normisjons sterke uro for utviklingen er blitt bekreftet.

– Undersøkelsen viser først og fremst konsekvensene av at MF har akseptert Jan-Olav Henriksens bibelforståelse, sier Kjøde og viser til avisen Dagen der MF-rektor Vidar Haanes «nærmest gir tilslutning til at Henriksens bibelsyn er det rådende».

Henriksen har nylig uttalt at «argumenter i etiske spørsmål blir ikke sterkere eller svakere etter hvor mange bibelvers man kan anføre. Det som først og fremst gjør en sak sterkere, er om det som sies hjelper folk å leve et godt og sant liv.»

– Når rektor ikke kan imøtegå den typen teologi sterkere er det ikke rart at den får et sterkt fotfeste i institusjonen, sier Kjøde.

Burde vært sagt opp. Da Henriksen-saken kom opp for ti år siden satt Kjøde i MFs forstanderskap – organet som på den tiden utnevnte storparten av MFs styre. Kjøde mente den gangen at Henriksen ikke bare burde miste retten til å undervise i etikk, men sies opp.

– Det mener jeg fortsatt ville vært riktig, sier han.

– Skal du være konsekvent bør altså 47,5 prosent av staben nå sies opp?

– Det løpet ble kjørt for ti år siden. Nå er det ikke mulig.

Vanskelig. Kjøde sier at det ikke lenger er en grunnleggende forskjell mellom MF og Teologisk faktultet i bibelsyn.

– Men det er fortsatt en forskjell i tyngdepunkt. Jeg har inntrykk av at de som tok avstand fra Henriksens ståsted den gangen fortsatt står fast.

– MF har ikke lenger noe syn på homofilt samliv, sier rektor Vidar L. Haanes. Hvordan kommenterer du det?

– For meg er det en ny vinkling fra MF. Tidligere tegnet lærerrådet profilen, og alle deres uttalelser i saken har vært entydige. Nå har MF fått ny ledelsesstruktur, og det er sagt at rektor tegner profilen. Midt i det som nå avdekkes om endrede holdninger i lærerstaben, har rektor likevel sjansen til å markere fakultetets tradisjonelle ståsted som offisiell profil. Det er dypt beklagelig at han ikke ønsker å gjøre det, men bøyer av for lærepluralismen.

LES OGSÅ: – Ottosen leser Bibelen uten forstand

LES OGSÅ: Henriksen argumenterer som en svært liberal teolog

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter