Nyheter

Kjenner seg nedgravd i søknader om askespredning

– Dårlig bruk av tid, mener Fylkesmannen i Vestfold om å behandle henvendelser om askespredning.

– Det er arkivering, journalføring og skanning. Vi bruker nok minst to timer per sak, sier assisterende fylkesmann Bernt Lasse Berggren i Vestfold.

Vestfold er det fylket som mottar flest søknader om askespredning i Norge.

LES OGSÅ: Flere vil få asken sin spredd i naturen

Har vært lov siden 1996

Siden 1996 har det vært tillatt å spre asken etter kremering på åpent hav og på fjellet. Askespredning har også ganske nylig blitt mulig i større elver og innsjøer, men man må uansett søke Fylkesmannen om tillatelse.

– Personen må selv søke om det før han eller hun dør, eller så må pårørende gjøre det i etterkant. Deretter gir Fylkesmannen tillatelse til dette. Så går de videre til et begravelsesbyrå eller så tar de seg av askespredningen selv, forklarer Berggren.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Jakter på tidstyver

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) ønsker å forenkle offentlig sektor, ved å fjerne de såkalte tidstyvene i forvaltningen. Fylkesmannen i Vestfold har rapportert inn at det er en «unødvendig bruk av embetets ressurser» å be folk søke om askespredning.

– Vårt forslag er at departementet bør vurdere om søknaden er nødvendig. De svarene vi gir på disse søknadene, er standardsvar. Alle får jo lov uansett. Dette bør heller være lovregulert, med en eventuell registreringsordning, mener Berggren.

– Så kan vi ha en straffebestemmelse, i tilfelle noen begynner å spre aske i hagen sin.

Kulturdepartementet har ikke behandlet saken ennå.

LES OGSÅ: Gjør de døde om til diamanter

Liten økning

I underkant av 300 av 41.000 døde nordmenn blir spredt med vinden hvert år. Samtidig viser en meningsmåling fra Statistisk sentralbyrå fra i fjor at mer enn hver tiende nordmann vil at asken skal spres på havet eller annet sted når de dør.

I 2013 fikk 354 personer – 0,9 prosent av alle som døde – asken sin spredd, ifølge Kirkegårdsforeningen. Det er en økning på 100 personer og 0,3 prosentpoeng fra 2012.

Ifølge avdelingsdirektør ved Fylkesmannens kontor i Vestfold, Per Arne Andreassen, har antall søknader om askespredning økt de siste årene.

– Ja, vi ser litt økning for hvert år. Det har gått fra å være rundt 100 til å være om lag 150, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter