Klima

Kirkene trekker gamletestamentet inn i klimakampen

Sammenligner klimaofrene med «farløse og enker» og «innflytterne i landet».

BUSAN, SØR-KOREA/OSLO: Fredag vedtok generalforsamlingen i Kirkenes Verdensråd (KV) en uttalelse om klimakampen. De 825 delegatene samlet seg om en drøy A4-side der de oppfordrer de 345 medlemskirkene til å jobbe for klimarettferdighet og omsorg for skaperverket.

Rådet skriver at klimaendringene, til tross for deres viktighet, har mistet den plassen de hadde på offentlige og politiske agendaer: «Til tross for oppmuntrende signaler, har forhandlingene om klimaendringer på internasjonalt nivå ikke nådd de uttalte mål.»

– Dette er en hastesak. Vi har nå den siste muligheten til å unngå en global oppvarming på mer enn to grader. Budskapet er ikke nytt, men forhåpentlig vil FNs klimakonferanse i Polen ta de skrittene som det internasjonale samfunnet ikke har våget å ta før, sier Karen Frendø Ebbesen (28) fra Folkekirken i Danmark.

LES MER: Miljøbevegelsen roser karbontungt kirkemøte

Lettet. Tidsnød på generalforsamlingens siste dag gjorde uttalelsen var nær ved å bli sendt videre til sentralkomiteen før ferdigstilling. Dermed ville den ikke ha blitt ferdig før FNs klimakonferanse i Warszawa denne måneden.

– Jeg er meget lettet og glad. Nå kommer neste skritt: Å oppmuntre våre regjeringer og hverandre til å ta vårt ansvar for skaperverket på alvor, sier Ebbesen.

– Men det er vel ikke noe nytt at kirkene kjemper for skaperverket?

– Kirkenes Verdensråd har sagt mye om klima før, men konteksten er en annen nå, og derfor er det viktig hva vi sier. Vi taler dessuten med en stemme som er mye større enn hva for eksempel Den norske kirke og den danske Folkekirken gjør hver for seg.

LES OG SE VIDEO: Anklager kirkemøte for religionsblanding

Farløse og enker. I uttalelsen påpekes det at flere land allerede opplever konsekvensene av klimaendringene. Spesielt nevnes Tuvalu, Kiribati, Bangladesh og Filippinene. Uttalelsen viser til 5. Mosebok 10, 17-18: «For Herren deres Gud er Gud over alle guder og Herre over alle herrer, den store, mektige og skremmende Gud som ikke gjør forskjell og ikke lar seg bestikke. Han gjør rett mot farløse og enker og elsker innflytterne i landet, så han gir dem mat og klær.»

Ifølge generalforsamlingen representerer klimaofrene nå de fattige, enkene og de fremmede «som Gud har en spesiell kjærlighet og omsorg for».

VIDEO: Slik viser verdens kristne enhet og mangfold i Sør-Korea

– Berører alle. Biskop Helga Haugland Byfuglien, som også var delegat på generalforsamlingen, påpeker at Den norske kirke lenge har vært tydelig i klimasaken, senest i en uttalelse fra Bispemøtet for fire uker siden.

– Klimakampen er særlig viktig etter rapporten fra FNs klimapanel og foran klimamøtet i Warszawa, sier hun.

– Er klimasaken viktigere enn for eksempel sult, krig og atomvåpen?

– Det er den alvorligste saken fordi den berører hele verden. Det handler om skaperverkets fremtid og om solidaritet med de fattigste i verden. Hvis det er én sak som samler alle her, så må det være klimasaken, sier Byfuglien.

LES MER: Biskopen har sjekket inn på Paradise hotel

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima