Nyheter

– Jeg var kontrollerende og autoritær

Levende Ord-gründeren snakker ut om menighetskollapsen.

– I pionerfasen trengtes en tydelig leder, med tydelige kommandoer og stort ansvar. Den rollen fungerte jeg godt i. Så når gjennombruddet var et faktum og vi hadde vokst oss store, fortsatte vi i gamle spor, sier Flåten (62) i et intervju med Korsets Seier.

LES MER: – 1.400 fra Levende Ord er blitt kirkeløse

– Det smalt skikkelig

I 1992 startet jærbuen Enevald Flåten opp menighetsarbeid på Kråkenes i Bergen. Beskjeden om å «reise opp en base for helbredelse, gjenopprettelse, evangelisering og misjon» kom direkte fra Gud, ifølge Flåten.

Menigheten, som fikk navnet Levende Ord Bibelsenter, opplevde sterk vekst. Det ble startet grunnskole, videregående skole, bibelskole og TV-kanal. På det meste, i 2004, hadde Levende Ord 2.549 medlemmer og var blant landets største frimenigheter.

Så, i 2005, begynte det å gå nedover. Økonomien var dårlig, og pastor Flåten var plutselig en svært upopulær mann.

– Det smalt. Og når det smalt, så smalt det skikkelig, sier Flåten til KS.

LES MER: Prester støtter Enevald Flåtens nye ledersyn

– Skulle delt oss

Han understreker at han kun uttaler seg om sin egen prosess.

– Den største feilen jeg gjorde, var at jeg ikke sammen med de andre lederne søkte Gud og fikk råd fra mennesker i andre sammenhenger om hvordan vi kunne endre styringsmodellen vår slik at vi bedre kunne bære tyngden av arbeidet. I ettertid ser jeg klart at vi skulle ha delt oss opp i lokale fellesskap rundt i Bergen, innsatt pastorer for hvert fellesskap og frigjort meg til en mer overordnet rolle.

Korsets Seier: – Du ble beskyldt for å være autoritær.

Flåten: – De hadde rett.

Korsets Seier: – Du ble beskyldt for å være kontrollerende.

Flåten: – Det er nok óg en god beskrivelse.

LES MER: Flåten preker igjen

Strammet grepet

Den tidligere pastoren sier han ble redd for at nye ideer skulle føre til at menigheten mistet det opprinnelige oppdraget av syne.

– I stedet for å snakke åpent om dette, strammet jeg grepet. Jeg kjente spenningene slite inni meg, men jeg maktet ikke å kommunisere dette til dem som sto rundt meg. De uuttalte konfliktene og uenighetene rev i meg, og jeg ble utmattet, redd og sur, sier Flåten.

– Jeg ble streng, og at mennesker oppfattet meg som både autoritær og kontrollerende, har jeg stor forståelse for. Der og da syntes jeg synd på meg selv, sier Flåten til KS.

Skiftet navn

I november 2006 forlot han Levende Ord med sluttpakke. Tre år senere skiftet menigheten navn til Credokirken. Begrepet «Levende Ord» brukes nå ikke en eneste gang på menighetens hjemmeside.

Olav Rønhovde, som overtok etter Flåten, er fortsatt hovedpastor. Menigheten hadde i fjor knapt 1.100 tilskuddsberettigede medlemmer. Credokirken driver en grunnskole og en bibelskole.

Avisen Dagen skrev i oktober 2012 at 1.400 mennesker ble menighetsløse etter kollapsen i Levende Ord. Tallet var basert på at 1.395 personer hadde meldt seg ut siden 2004, og at disse ikke kunne spores som oppgang i medlemstallene til andre frikirker i Hordaland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter