Nyheter

Ingulf Diesen er død

– Uendelig mange mennesker i Misjonsforbundet kjenner i dag sorg og savn, sier generalsekretær Øyvind Haraldseid.

Hans forgjenger som leder av Det Norske Misjonsforbund, Ingulf Diesen, døde tirsdag kveld, 87 år gammel. Det var Dagen som først meldte om dødsfallet.

Diesen var nasjonal leder av dette frikirkesamfunnet fra 1971 til 1981, og rektor ved Ansgarskolen i en tjueårsperiode fra 1959. Helt fram til Diesen ble 80 år, var han pastor i Misjonsforbundets menighet på Kongsberg.

Skrev, forsket og prekte

I tillegg til at han i mange tiår var en av de norske predikanter med flest prekenoppdrag, drev han med forskning, skriving og bibeloversettelsesarbeid. Misjonsforbundshøvdingen bidro med en rekke bøker om vekkelseshistorie, sitt eget og andre frikirkers historie og pentekostal teologi.

– Jeg vil peke på tre stikkord i Ingulfs tjeneste: Han var økumenisk engasjert, akademiker og karismatiker. Dette var nok en sjelden kombinasjon. I vår frikirkelige sammenheng var det den gang ikke vanlig at folk tok teologisk utdanning på Universitetet. I Misjonsforbundet var han en av de første teologene, med cand. theol-grad fra Universitetet i Oslo, oppsummerer Øyvind Haraldseid.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sjelden kombinasjon

Han peker på at Ingulf Diesen var en systematiker og arbeidshest, med en uvanlig god evne til å møte mennesker:

– Han har vært tett på veldig mange mennesker. Det var godt å være sammen med ham; han inspirerte og utfordret. Da han traff mennesker satte han sin ære i å lære navnene deres. Jeg husker det fra min egen ungdomstid, og den evnen gjorde inntrykk.

Ingulf Diesen vokste opp på Hamar. Her var han som barn og ungdom med i KFUM-speiderarbeid.

– Han ble kristen i ungdomsårene. Han studerte da de ulike kirkesamfunnenes teologi og bibelsyn. Og han bestemte seg for at Misjonsforbundet, om han ikke hadde hatt noe forhold til tidligere, lå nærmest opp til hans eget syn. Slik sett hadde han en spesiell vei inn i vår sammenheng, konstaterer Haraldseid.

LES OGSÅ: Misjonskjempen med det store hjertet

Var pastor i USA

Allerede i 19947 ble han pastor misjonsmenigheten på Kongsberg. I 1956 dro Diesen til USA, der han var pastor i norsk-amerikanske menigheter i Chicago og New Jersey.

På 50-tallet var det krise ved Misjonsforbundets skole i Oslo. Den ble nedlagt, men kriseløsningen ble å kalle Ingulf Diesen hjem fra USA for å starte skole på nytt – under navnet til Nordens apostel. Slik oppsto Ansgarskolen.

Diesen var ikke bare rektor, men også den eneste læreren for de tolv elevene. Dessuten reiste han mye for å holde møte, samle inn penger og rekruttere elever. I ettertid sa Diesen at de mer enn 20 årene som leder av Ansgarskolen var noen av de rikeste og beste han hadde hatt.

LES OGSÅ: Menighetsbyggeren Egil Svartdahl

– Han gjenreiste Ansgarskolen

– Ingulf Diesen gjenreiste skolen. Ansgarskolen, som i dag er blitt en omfattende virksomhet i Kristiansand, hadde ikke eksistert uten hans innsats, mener dagens toppleder i Misjonsforbundet.

Han peker på at Diesen reiste veldig mye, og at han bidro til mange etableringer av nye menigheter. Han var dessuten sterkt engasjert i økumenisk arbeid, i kritisk distanse til Kirkenes Verdensråd og såkalt «kirkeøkumenikk». I mange år var Diesen formann i den felleskristne Den Evangeliske Allianse i Norge.

– Hva mener du er den viktigste arven etter Diesen?

– Kirke- og vekkelseshistorie ble hans spesialitet. Ingulf Diesen har etterlatt seg et unikt historisk materiale om fremveksten av frikirkeligheten i Norge, svarer generalsekretær Øyvind Haraldseid.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter