Oslo katolske bispedømme mottok ikke én eneste henvendelse etter at NRK1 søndag kveld viste filmen «Eksorsisten i det 21. århundre». Det opplyser pater Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme (OKB).
– Denne filmen er på mange måter god, sier han.
Likevel har han innvendinger mot deler av innholdet som presenteres i dokumentaren.
– Det burde kommet tydeligere fram at personen som utfører eksorsisme i filmen, ikke tilhører Den katolske kirke, men er erkebiskop i Den katolske nyapostoliske kirke i Peru.
Han er kritisk til måten erkebiskopen utfører eksorsismen på.
– Dette er et såpass vanskelig og sensitivt tema, så vi må sikre oss at dem som utfører eksorsisme har riktig ballast og vet hva de holder på med. En freelance erkebiskop har jeg ikke den tilliten til. Jeg kan aldri tenke meg at en katolsk biskop ville stått over en som hyler og skriker og holdt henne nede med bispestaven. Det er utrolig ufint, synes Bratbak.
Dessuten mener pateren at bønnemøtet som vises mot slutten av programmet ikke er en eksorsisme, og at seerne burde blitt gjort oppmerksomme på dette.
Skjer i Norge. I filmen er Bernt Eidsvig, biskop i OKB, intervjuet. Han anslår at Den katolske kirke i Norge utfører to til tre eksorsismer i året, etter at medisinske undersøkelser er gjennomført.
Alle katolske bispedømmer er i dag pålagt å ha tilgang til en eksorsist. Eidsvig sier at OKB har en eksorsist tilgjengelig, men at vedkommende er anonym og bosatt utenfor Norge.
Derimot forteller pater Olav Müller i filmen at han har utført eksorsisme. Til Vårt Land sier pateren at dette skjedde før ordningen med fast eksorsist ble etablert.
– Det var et akutt tilfelle. Etter å ha fått tillatelse fra bispedømmet utførte jeg ritualet, sier pateren til Vårt Land.
Han ønsker ikke å gå i detaljer om eksorsismen.
Twitter-refs. I forbindelse med visningen av dokumentaren på NRK1, ble filmen kommentert på sosiale medier. Mange ga uttrykk for skepsis til eksorsisme. Blant de mest kritiske røstene var forfatteren Anne Holt.
«Forsøker alltid å ha toleranse for religiøse mennesker. Eksorsisme på NRK1 gir i beste fall grunnlag for medynk.» skrev hun på nettstedet Twitter.