Nyheter

Evangelist beklager kontakt med mindreårige asylsøkere

Men Tverrkirkelig nettverk fortsetter å invitere voksne på aktiviteter.

Den kristne gruppen Tverrkirkelig nettverk (T-net) har fått besøksforbud på Hvalstad transittmottak i Asker. Bakgrunnen er at det uten mottakets godkjenning ble invitert til et internasjonalt møte, som ble arrangert i samarbeid med Jeremias 49, en kristen organisasjon for asylsøkere og tidligere asylsøkere.

LES MER: Misjonærer kastet ut fra transittmottak

Forstår kritikken. Lederen av T-net, Arne Dag Johansen, bekrefter at han har fått et brev fra Hvalstad transittmottak, der T-net kritiseres for å ha tatt kontakt med mindreårige beboere.

– Jeg har beklaget dypt at vi ikke hadde tatt kontakt med ledelsen på forhånd. Det er absolutt en feil at vi ikke gjorde det, da det ved mottaket bor mindreårige helt ned til 14-årsalderen. Lav alder gjør at vi har et spesielt ansvar. Vi har tillit til at ledelsen tar ansvaret for de mindreårige beboerne alvorlig, innenfor de regler som gjelder, sier Johansen til Vårt Land.

– Hva med tilbud for voksne beboere ved andre mottak?

– Vi fortsetter med arrangementer. Vi gjør avtaler med beboere, henter dem og tar dem med på aktiviteter. Dette skjer ikke uten at vi har gjort avtaler med mottakene.

– Er dere selv inne på mottakene for å gjøre tilbudene kjent?

– Nei, den jobben gjør folk fra de landene som beboerne kommer fra.

Aktiviteter. Johansen forklarer at et typisk møte består av aktiviteter som dans og sang. Arrangørene kommer med norske bidrag og forteller om landet vårt.

– Vi ønsker å fortelle at vi kan være venner selv om vi har forskjellige oppfatninger om forskjellige temaer, sier Johansen. Han vil ikke opplyse hvilke mottak T-net arbeider med.

Hva med det kristelige innholdet?

– Dersom det er noen som ønsker forbønn, får de det. Og folk som vil lære mer om kristendom, kan komme tilbake og få innføring. Vi ønsker å vise at Gud er kjærlighet, sier Johansen.

– Over grensen. Asylmottak er ikke et sted for evangelisering, mener store mottaksaktører.

Transittmottaket på Hvalstad er ett av 30 mottak som Hero Norge driver. Personal- og organisasjonsdirektør Tor Brekke poengterer at mottakets holdning til T-net er helt i samsvar med Heros praksis.

– Vi forbyr ikke kristne grupper å komme inn i mottakene. Men her er det gått over en grense.

– På hvilken måte?

– Det er tatt kontakt og øvet press mot mindreårige beboere. For voksne ville det stilt seg annerledes.

Ikke generelt forbud. Brekke understreker at det ikke foreligger noe generelt forbud mot at kristne grupper kommer på mottakene.

– Mange steder samarbeider vi med kristne aktører som bidrar med forskjellige aktiviteter, som turer.

– Hva med kristne møter?

– Det kan gjennomføres under klare rammer, blant annet at de skal være rettet mot voksne beboere. Møtene skal være forhåndsgodkjent av oss, og ingen skal føle seg presset til å være med.

Evangelisering uønsket. Norsk Folkehjelp driver ni mottak. Seniorrådgiver Bendix Jørgensen understreker at mottakene skal være livssynsnøytrale områder, i tråd med retningslinjer fra Utlendingsdirektoraret. I praksis betyr det at det ved organisasjonens mottak ikke skal slippe til religiøse organisasjoner som ønsker å spre sitt budskap.

– Men det er selvsagt fritt fram for beboere å motta besøk, og det er selvsagt fritt for våre beboere å oppsøke forskjellige menigheter eller organisasjoner utenfor mottaket, sier Jørgensen.

– Vi vet at det er mange beboere som besøker moskeer og andre religiøse tilbud, og at de kan få hjelp til transport til og fra.

Jørgensen understreker at organisasjoner som vil besøke mottakene, må være helt åpne på hva som er deres ærend før de slipper inn.

Integreres. Daglig leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering, Anne Lise Søvde, sier hun ikke kjenner den konkrete saken ved Hvalstad transittmottak.

– Men jeg kjenner til at mange asylsøkere har følt seg godt integrert i det norske samfunnet gjennom kontakt med T-net-gruppen, sier hun.

Hun tror ikke det er representativt for T-net at de anbefaler asylsøkere å konvertere til kristendommen for å få oppholdstillatelse i Norge.

– Ellers er jeg skeptisk til at asylmottak nekter norske grupper å ta kontakt med asylsøkere. Mange asylsøkere er aktivt religiøse, og det er både ønskelig og naturlig for dem å få kontakt med mennesker av samme tro i nærmiljøet, sier Søvde.

Hun legger til at kontakt med asylsøkerne bør skje med tillatelse fra mottaket og at kristne organisasjoner bør trå varsomt i sin kontakt med mindreårige asylsøkere.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter