Nyheter

Digitale Dødehavsruller er en suksess

Millioner gransker skriftrullene på internett hver uke.

Siden rullene ble gjort tilgjengelige på en nettside i slutten av september, har interessen eksplodert. Over en million mennesker klikket seg inn for å se dem med egne øyne, skriver Dagen. Se dem selv her.

Eksklusivt. Utvalgte forskere fikk studere de såkalte Qumran-tekstene etter at de ble funnet mellom 1947 og 1956 i huler ved Dødehavet. Etter hvert har flere fått tilgang til rullene.

LES OGSÅ: Jordan krever Dødehavsrullene tilbake

Nå kan hvem som helst granske dem med egen lupe på internett. Det vil nok være en fordel om en kan hebraisk, arameisk og gresk, vil vi tro.

En engelsk oversettelse gjør imidlertid tekstene tilgjengelig på en ny måte.

Bibelen stemmer. Rullene har betydning for studiet av Det gamle testamentes tekster på hebraisk. Før funnene hadde en bare tilgang til hebraiske skrifter fra middelalderen. Ved å sammenligne med Qumran-tekstene fant en at nyere tekster var påfallende pålitelige.

I rullene finnes det ingen henvisninger til Jesus eller andre personer som omtales i Det nye testamentet.

LES OGSÅ: Dødehavsrull utstilt i Jerusalem

Verdifullt funn. Rullene ble oppdaget ved en tilfeldighet i fjellene nær Qumran ved nordvest-bredden av Dødehavet. Funnene regnes stadig som det største arkeologiske funn av religiøse tekster i det tyvende århundre, går det fram av en artikkel i religion.dk.

Beduinen Muhammed. Det finnes ulike versjoner av historien om hvordan rullene ble funnet:

Beduinen Muhammed edh-Dib voktet geitene sine i fjellene da et av dyrene gikk seg bort fra flokken og inn i en hule i en fjellskråning. Bonden forsøkte å skremme geita tilbake ved å kaste en stein etter den. Lyden som kom da steinen landet var noe uvant, som om den traff noe leirgods.

Det fikk bonden til å undersøke området nærmere. Han klatret opp skråningen og inn gjennom en smal åpning til en hule. Der fikk han se ti forseglede leirkrukker, samt noen potteskår.

Solgte rullene. Muhammed edh-Dib tjente 20 dollar ved å selge dem til en antikvitetshandler uten å forstå at han hadde oppdaget en arkeologisk gullgruve.

Etter dette ble det funnet 800 skriftruller i 11 ulike huler.

Dateringen av skriftene viser at tekstene stort sett er forfattet i perioden fra det tredje århundre før Kristus til det første århundre etter Kristus.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter