Nyheter

Brudd mellom søsterkirker

Kirken som norske misjonærer har vært med på å bygge opp i Japan, bryter samarbeidet med Frikirken og dens misjonærer.

Årsak: Frikirkelig misjonærkontakt med ytterliggående karismatisk leder.

Ledelsen i The Kinki Evangelical Lutheran Church i Japan mener at Frikirken, både i Norge og i Japan, har hatt kontakt med en amerikansk-japansk herlighetsteolog, dr. Kanayama og hans bevegelse International marketplace ministry (IMM). Kinki-kirken mener disse er vranglærere og en trussel mot deres menigheter.

LES OGSÅ: Uenige om misjonsbruddet

Misjonsleder Terje Bjørkås fastslår at «Frikirken som kirkesamfunn ikke har noe forhold til IMM». Han er meget overrasket over Kinki-kirkeledelsen:

Overraskende

– Dette kom som lyn fra klar himmel for oss, sier misjonsleder i Frikirken, Terje Bjørkås, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Når folkekirken våkner

– Siden Frikirken ikke har noe formelt samarbeid med IMM, har vi heller ikke hatt mulighet til å gå ut mot deres arbeid. Det er umulig for Frikirken å akseptere at en søsterkirke vil diktere våre økumeniske relasjoner i Norge, tilføyer Bjørkås.

– Det skal veldig mye til for at en kirke bryter med misjonsorganisasjonen som har startet kirken, sier Tormod Engelsviken, professor i misjonsvitenskap ved Menighetsfakultetet.

LES OGSÅ: Ber frikyrkjene droppe vigslar

Han peker på den sør-afrikanske, lutherske kirkes brudd med Det Norske Misjonsselskap i apartheid-tiden i Sør-Afrika, som en parallell.

Engelsviken kjenner ikke til konflikten mellom den lutherske Kinki-kirken i Japan og Den Evangelisk Lutherske Frikirke i Norge. Men han sier at «japanere generelt har vært veldig skeptisk til karismatiske bevegelser».

Ledelsen i Kinki-kirken mener Frikirken ikke tok tilstrekkelig avstand fra den karismatiske vekkelsesbevegelsen IMM i Japan. Derfor avsluttet de for kort tid siden samarbeidet, 64-år etter at norske misjonærer kom til Japan og la grunnlaget for det som i dag er Kinki-kirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Veldig dramatisk

– Dette oppleves helt uforståelig og veldig dramatisk, sier Japan-misjonær Ingeborg Mikaelsen om bruddet.

Hun har bodd over 50 år i Japan, som misjonær for Frikirken fra 1976.

Hennes mor og far, Torveig og Per Kivle, var blant pionermisjonærene i Japan. Men nå er Ingeborg Mikaelsen, hennes mann Nathan og Frikirkens tre andre Japan-misjonærer ikke lenger ønsket som medarbeidere i kirken som er livsverket til norske misjonærer.

Dro tilbake

Til tross for den dramatiske avgjørelsen i Kinki-kirkens ledelse dro Ingeborg og Nathan i går tilbake til sin misjonærtjeneste i Japan, etter en tids hjemmeopphold i Norge.

– Dette er vemodig og trist. Jeg gruer meg til å reise tilbake til Japan; det blir veldig rart ikke å skulle kunne arbeide innen kirken vår. Men vi er glad for at Frikirken i Norge støtter oss og sier at vi ikke er ferdig med vårt oppdrag i Japan. Vi er ved godt mot, og er spent på hva Gud legger til rette for oss, sier Ingeborg Mikaelsen.

– Dramatisk og krevende

– Situasjonen oppleves selvsagt både dramatisk og krevende for våre misjonærer i Japan. Etter at bruddet var et faktum har vi bedt dem holde en viss avstand til vår mangeårige samarbeidskirke, og avstå fra handlinger som Kinki-ledelsen kan oppfatte som uvennlige. Vi ønsker ikke å bidra til intern uro i Kinki-kirken om det som har skjedd, sier misjonsleder Terje Bjørkås.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter