Nyheter

Arnfinn Haram er død

– Et stort tap, både for hans orden og for hele Kirken i Norge, sier biskop Bernt Eidsvig.

Arnfinn Haram (63) døde av hjerteinfarkt under en sykkeltur i Nordmarka søndag. Presten som konverterte til Den katolske kirke i 1998, har vært leder for dominikanernes kloster i Oslo siden høsten 2009.

– Pater Arnfinns bortgang er et stort tap, både for hans orden og for hele Kirken i Norge, sier biskop Bernt Eidsvig til Den katolske kirkes hjemmeside.

– Arnfinn var en unik personlighet. Ingen kunne som ham få folk både i tale og til å lytte. Han var også en unik sjelesørger og skribent – og nådde folk på det personlige plan og i media. Vi tenker i dag særlig på hans mor, bror, familie og kommunitet – og sørger sammen med dem.

VÅRT LAND MENER: Slik var han: øm og skarp, skriver Jon Magne Lund.

LES OGSÅ: – Haram ble mer seg selv som katolikk.

Debattant. Haram har i mange år vært en markant stemme i samfunnsdebatten, og han var fast spaltist i både i Vårt Land og Klassekampen. Så sent som 18. mai skrev han i Vårt Land om de da forestående grunnlovsendringene, under tittelen «Illusjonen om folkekyrkja»:

«Dersom vi verkeleg ynskjer å ta ansvar for kristendomens framtid i vårt land, er det ikkje lenger nok med vag godvilje og nominell tilslutning. Alle dei gamle kristne nasjonane, protestantiske som katolske eller ortodokse, møter denne utfordringa. Kyrkjene må finne att fotfestet i si tru og sine grunnleggjande livsformer. Vi treng ikkje uendelege bekreftingar på at alt er i orden. Men djup kjærleik, og eit kall til forsoning med vår Skapar.»

VERDIDEBATT: «Arnfinn Haram var en hyggelig mann som også en ateistisk humanist kunne ha det fint i lag med,» skriver Lars Gule.

Annerledes. Haram var opptatt av at kristne måtte skille seg ut, men likevel ikke være «påtrengende og masete», understreket han i et intervju i Klassekampen i 2005:

– Kristendomen må levast ut gjennom sin eigen kvalitet. Vi kan ikkje la oss tvinge inn i dei tradisjonelle løypene som Dagbladet, Aftenposten og VG stikk opp for oss: Desse påstandane om at «dersom du ikkje er open og inkluderande, er du snever, fordømmande og ekskluderande». Ein slik tankegang leier oss heilt ut på vidåttene. Vi skal vere eit alternativ som folk finn fram til av eiga lyst. Vi kan ikkje gjeninnføre den store statlege religionstvangen.

VERDIDEBATT: Olav Rune Ekelund Bastrup: «En mangesidig begavelse, et spirituelt menneske med store kommunikative gaver både som predikant og som en svært begavet sanger. Han var en mann med høy personlig integritet som forente prinsippfasthet med åpenhet og evne til å tre mennesker i møte (...)»

– Spennende. Da Haram fylte 60 år i september 2008, skrev redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, dette i festskriftet:

«Arnfinn Haram har de siste årene vært en av Klassekampens mest spennende og kontroversielle skribenter. Noen reaksjoner har vi nok fått på at vi har 'en munk fra middelalderen' (som han selv spøkefullt titulerer seg) som spaltist, men ikke så mange som man kanskje kunne tro.»

Festskriftredaktørene Paul Otto Brunstad og Ole-Christian Bråten karakteriserte jubilanten slik:

«Med friske og ramsalte kommentarar har han pennerispa den norske folkesjela. Uredd og engasjert har han gått laus på inngrodde og ureflekterte fordommar om kristendomen sin plass i ein stendig meir sjølvoppteken og materialistisk norsk kultur».

Sunnmøring. Haram avga sitt klosterløfte 23. august 2002 og ble presteviet i Den katolske kirke 16. mai året etter.

Arnfinn Haram var opprinnelig fra Ålesund. Han studerte ved Universitetet i Oslo og ved Menighetsfakultetet. I 1979 ble han ordinert til prest i Den norske kirke. Fra 1981 til 1996 jobbet han som sokneprest og prost i Loddefjord i Bergen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter