Nyheter

Advares mot nedlatende menn

– Mest bekymret er jeg for yngre kvinnelige teologistudenter på vei til prestetjeneste, som ikke aner at dette faktisk er en helt reell problemstilling i 2014.

I et innlegg i fredagens Vårt Land advarer prestelærer kvinner mot at de vil oppleve å bli herset med i Den norske kirke.

«Det siste året har jeg ved to ulike anledninger opplevd å bli klappet på kinnet av eldre mannlige prestekollegaer. Dette gir for meg tydelige signaler om at vedkommende ønsker å gjøre meg liten», skriver Idun Strøm Sefland, som er praksisveileder ved Menighetsfakultetet. Hun fortsetter:

«Når handlingen i tillegg ledsages av ord som «det var jenta si, det», blir opplevelsen av å bli umyndiggjort enda større».

Sefland forteller også om sleivete kommentarar knyttet til utseende, og forventinger om at den kvinnelige presten skal lage kaffe, skrive referat eller ta oppvasken.

LES INNLEGGET FRA SEFLAND: – Vi møtes med hersketeknikker

– Overraskende

– Jeg hadde ikke trodd at hersketeknikk blir brukt blant prestekolleger, sier Camilla Osnes.

24-åringen er inne i sitt siste år som prestestudent og er til sommeren klar for å jobbe i kirken. Men ikke alt som venter i arbeidslivet gir studenten en god magefølelse.

På Menighetsfakultetet i Oslo blir også medstudentene Ingrid Øygard og Maria Pedersen overrasket over innholdet i innlegget.

– At klapp på kinnet kommer fra mannlige prestekolleger, er veldig overraskende. Det hadde jeg ikke trodd, sier Ingrid Øygard.

Grudde seg

Osnes forteller at hun grudde seg før hun skulle jobbe som prestevikar i sommer.

– Jeg var redd for å oppleve diskriminering siden jeg er ung og kvinne. Derfor forberedte jeg meg mentalt. Men det gikk veldig bra.

Unntaket var en hendelse i en begravelse da en gammel mann spurte om hun ikke ville komme og sitte på fanget hans.

Også Øygard har opplevd å møte fordommer.

– Jeg hadde praksis i Sogn og opplevde at folk var overrasket over at jeg som prestestudent var kvinne. Men dette var ikke vondt ment, de var bare ikke vant til det.

– En slags maktmisbruk

Studentene er enig i at det er viktig å bli observant overfor hersketeknikk og diskriminering.

– Da er man mer i stand til å si i fra dersom man opplever ugreie situasjoner, sier de.

– Dersom en mannlig kollega ga dere et klapp på kinnet, hvordan hadde dere reagert?

– Jeg hadde blitt veldig satt ut. Det er jo en slags maktmisbruk, sier Pedersen.

– «Hva skjedde nå?» tror jeg min første tanke hadde vært. Jeg hadde nok ikke klart å si i fra, men i etterkant tenkt at jeg burde gjøre det, sier Øygard.

– Jeg er enig. Jeg hadde nok heller klart å si i fra dersom det skjedde en gang til, sier Osnes.

Bekymret

Praksisveileder Strøm Sefland er mest bekymret for yngre kvinnelige teologistudenter. Hun frykter de ikke aner at kjønn er en helt reell problemstilling i 2014.

«Jeg håper og tror at studentene på Menighetsfakultetet er vant til å bli tatt på alvor uavhengig av kjønn. Mer usikker er jeg på om de vil møte det samme når de skal begynne å jobbe i kirken. Mest bekymret er jeg for yngre kvinnelige teologistudenter på vei til prestetjeneste, som ikke aner at dette faktisk er en helt reell problemstilling i 2014», skriver hun i innlegget.

– Har Sefland rett i at dere ikke aner?

– Både og. Mange av oss vet det nok i teorien, men å oppleve det i praksis er vi ikke forberedt på, sier Øygard.

– Slike historier som hun forteller får meg til å tenke mer over temaet, sier Pedersen.

Kirkemobbing

Marit Halvorsen Hougsnæs i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon er ikke i tvil om at Den norske kirke som arbeidsplass har vært utfordrende for mange kvinner.

– Det gjelder særlig kvinnelige prester, sier hun.

2012 gjennomførte Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) en arbeidsmiljøundersøkelse blant alle kirkelig ansatte i Norge. Spørreskjemaet ble sendt til 6.109 ansatte og nesten halvparten svarte.

Blant spørsmålene var om man hadde lagt merke til om menn og kvinner blir behandlet ulikt på arbeidsstedet.

* 61 prosent svarte «meget sjelden eller aldri»

* 20 prosent svarte «nokså sjelden»

* 11,3 prosent svarte «av og til»

* 4,4 prosent svarte «nokså ofte»

* 3,2 prosent svarte «meget ofte eller alltid»

– Vi spurte også om mobbing, og da viser tallene at kvinner mobbes litt mer enn menn. Utgangsspørsmålet var om man selv hadde opplevd mobbing på arbeidsplassen de siste seks månedene. 6,8 prosent av mennene hadde opplevd mobbing, og 8,2 prosent kvinner, sier Linn Maria Kierulf, seniorrådgiver i KA.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter