Politikk

«Vin-merking setter hele polet i fare»

Alkohol-bransjen roper varsko: Flaskemerking kan feie ut norsk sikkerhet for Vinmonopolet i EØS-avtalen.

Både topper i ølindustrien og vin- og spritbransjen trekker nå inn helsepolitisk storpolitikk i kamp mot innholdsmerking av alkoholflasker.

– Vi kan ikke se at norske myndigheter har anledning til å fastsette andre krav til merking enn det som fremgår av EUs lovgivning. Det vil i så fall bli ansett som et handelshindrende tiltak som kan utfordre hele monopolordningen.

Det sa generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening under en stortingshøring i Helsekomiteen.

LES MER: Massivt ja til merking av vin

Handelshindring

Samme varsko kom fra direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen om Sps stortingsforslag om innholdsmerking av alkoholflaskene.

– Så dere mener en slik merkeordning vil utfordre hele muligheten til å ha et monopol på salg av alkohol?

– Ja. Dersom det kommer norske særregler rundt omsetning så er det en risiko. Og dette har vi spilt inn gjennom et eget notat til Helsekomiteen, svarer Jordheim.

Hun støtter seg til juridiske vurderinger i det aktuelle notatet. Jordheim mener at avtaleordningene vi i dag har overfor EU tilsier at Norge ikke selv kan utvikle et eget nasjonalt regelverk på feltet.

– Dette vil bli ansett som et handelshindrende tiltak. Og vi må jo forholde oss til EØS-avtalen, sier Jordheim.

LES MER: Flere besteforeldre sliter med alkohol

Folkestøtte

Mandag omtalte Vårt Land en meningsmåling som var utført for rusfeltets organisasjon Actis. Undersøkelsen viste at åtte av ti innbyggere støtter forslaget om at alkoholflasker bør merkes om hva drikken inneholder.

En like stor prosentandel ønsker dessuten at alkohol faremerkes for gravide og sjåfører. Både forbrukerinteresser, medisinske interesser og Actis snakket under høringen varmt for innholdsmerking.

Men fra bryggerinæringen fikk helsepolitikere advarsler mot at merking kan ødelegge unntaket Vinmonopolet har fra EU-prinsipper om fri konkurranse.

– En egen norsk merkeordning vil virke sterkt konkurransevridende. Jeg er veldig overbevist om at dette vil være i strid med EUs konkurranserett, sa Petter Nome fra Drikkevareforeningen.

LES MER: Færre dør av alkohol

Starter med merking

Nome er i prinsippet for en slik ordning, men den må være frivillig. Her hjemme vil den i så fall gjelde 12.000 importerte viner, 2.300 ulike brennevinsprodukter og 1.000 ølprodukter skal merkes. Produsentene i de ulike EU-landene kan få trøbbel med å få merket etter norske behov.

Nome sier til Vårt Land at fire-fem store norske bryggerier frivillig kommer til å innholdsmerke øl innen året er omme. Men de små bryggeriene – som ikke har råd og tilgang til analyselaboratorier – kan måtte pakke sammen dersom merking blir lovpålagt.

Følg oss på Facebook og Twitter

«Skremsler»

Organisasjonen Actis avviser påstanden om at merking kan sette ordningen med omsetningsmonopol i fare.

– Vår fagavdeling i Brussel er veldig klar på at dette er mulig, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

– Så du sluker ikke advarselen om EØS-fare fra drikkeindustrien?

– Nei, vi jobber mot et bredt europeisk nettverk, som anser dette som mulig. På dette området her har Norge anledning til å gå dit vi ønsker selv, svarer hun.

Heller ikke forslagsstiller Kjersti Toppe fra Senterpartiet bryr seg med advarselen fra alkoholbransjen:

– Dette er skremselspropaganda. Dersom en vedtatt merkeordning blir problematisk, vil jo EU-systemet ganske raskt gi Norge mulighet til å rydde opp, sier hun.

LES MER: – Vi har en ukritisk alkoholkultur

Venstre-nøkkel

Helsepolitikerne i regjeringspartiene Høyre og Frp nølende til innføring før EU selv har utviklet et system.

Venstre har de avgjørende stemmene i saken, men helsetalsmann Ketil Kjenseth kan ennå ikke si om partiet vil stemme ja til Sps fremstøt.

– Det er ingen tvil om at forbrukerne bør få mer informasjon, så her må vi lete etter muligheter. Men Venstre vil bruke mer tid på saken. Å trumfe igjennom noe som setter Vinmonopolet i fare, vil ikke jeg være med på, sier Kjenseth.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk