Nyheter

UD ville ha 
kirkeallianse i abortkampen

Den rødgrønne regjeringen ønsket Den norske kirke som partner.

Den norske kirke kjempet lenge mot den norske loven om selvbestemt abort. I dag sees kirken imidlertid som en «progressiv aktør» i det internasjonale arbeidet med abortspørsmålet.

LES MER HER: Kirken: Trygge aborter er en rettighet

Den norske kirke ble pekt ut som alliansepartner da den rødgrønne regjeringen la sin strategi for hvordan Norge skulle «gå i bresjen» på den internasjonale arena «for å fremme kvinners rettigheter og likestilling og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR)».

Politisk ledelse i Utenriksdepartementet ville da løfte frem religiøse aktører som kunne understøtte norsk utenrikspolitikk. Dette viser flere dokumenter om den rødgrønne SRHR-strategien, som Vårt Land har fått innsyn i.

Inviterte. Regjeringen trappet i 2012 kraftig opp arbeidet på dette feltet, og mente det var særlig viktig å bygge allianser med såkalte «progressive religiøse aktører». De kunne «utvikle argumenter som er i tråd med ulike religiøse ståsted».

For å få dem med på laget skulle det vektlegges det samarbeidet man allerede hadde på hiv og aids, heter det i et notat. Daværende utviklingsminister Heikki Holmås foreslo personlig at Den norske kirke måtte inviteres med i arbeidet, så den kunne «spille en rolle i sitt internasjonale nettverk». Det religiøse samarbeidet mente han kunne oppnå «internasjonal oppmerksomhet».

Pavestolen ble samtidig sett på som en motstander som hindret fremgang i SRHR-arbeidet. Som del av samme prosjekt ble derfor rettsavdelingen i UD satt til å lage et notat om Vatikanet. Dette skulle brukes til å arrestere Vatikanet hvis de brøt prosedyrene i FN-forhandlinger. Vatikanet er ikke FN-medlem, men har permanent observatørstatus.

Finansierte nettverk. Som følge av SRHR-strategien, har UD finansiert et eget nettverk for religion og SRHR siden 2013. Det koordineres av Norges Kristne Råd, etter en anbudsprosess. I nettverket deltar representanter for Norges Kristne Råd, KFUK-KFUM, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Digni, Bibelselskapet, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Den norske kirke, Antirasistisk senter, Norsk økumenisk kontaktutvalg for Kvinner, Oslo katolske bispedømme og Caritas. I tillegg er Studentforbundet, Strømmestiftelsen, NIBR, Fokus, Redd Barna og Sex og politikk inkludert på epostlistene, men disse har ikke møtt jevnlig på møtene.

UD finansierer også at frivillige deltar som FN-observatører på FNs Kvinnekommisjon. Blant religiøse aktører som har deltatt er Oslopresten Grete Hauge, og Caroline Rostrup fra KFUK-KFUM. Under kvinnekommisjonen nylig, sponset UD også et sidearrangement om SRHR og religion i samarbeid med Kirkenes Verdensråd og KFUK 
internasjonalt.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter